Open bootavond van de KNRM Zandvoort trekt belangstelling

Foto: Jaap Koper

Afgelopen maandag heeft de KNRM Zandvoort een open bootavond gehouden. De zomerse avond heeft de nodige aandacht opgeleverd, waarbij verschillende vrijwilligers van de KNRM de nodige uitleg hebben gegeven over wat het werk nu inhoudt.

Vlees en bloed

Dat het gewone mensen van vlees en bloed zijn, blijkt wel uit de foto die ook te zien is bij het botenhuis van de KNRM Zandvoort. Veel Zandvoorters zien dan ook dat er vrijwilligers zijn die al tientallen jaren actief zijn voor de KNRM. Zo lopen oudgedienden als Frans van der Ploeg, Arie Vermaat, Guus van der Mije en Tommy Looijer al een geruime tijd alweer mee bij de reddingsmaatschappij. De mannen zijn ook aanwezig om het reddingswerk te delen met de belangstellenden.

Gewone man

De foto is ook bewust zo gemaakt. Schipper Jan Willem van den Bout legt uit dat de vrijwilligers gewone mensen zijn. De meeste hebben naast het werk voor de KNRM gewoon een baan er naast. Wat het hen bindt, is het reddingswerk. ,,Broederschap, teamverband en klaar staan voor de maatschappij”, zoals schipper Jan Willem van den Bout het zelf omschrijft. Het is ook te terug te lezen op de tegels van de donateurs in het botenhuis van de KNRM Zandvoort: ‘Mensen helpen mensen’.

Alle weeromstandigheden

De KNRM’s werken onder alle weersomstandigheden. De broerderschap en het werken in teamverband wordt volgens Van den Bout daar gekweekt. Het reddingswerk moet ook bij iemand passen. ,,Je moet vooral passen in het team en bereid zijn om je handen uit de mouwen te steken als het nodig is en dat is het belangrijkste”, zegt de hoofdschipper over de inhoudelijke kant van het werk.

Opleiding

Reddingswerkers die de handen uit de mouwen willen steken bij de KNRM Zandvoort krijgen een opleiding in het botenhuis zelf aan de Thorbeckestraat. De meeste opleidingen zoals EHBO vinden volgens Van den Bout plaats in Zandvoort zelf. Voor enkele andere opleidingen kunnen toekomstige reddingswerkers terecht op het hoofdkantoor.

Marifoon

Het bedienen van marifoon is daarbij heel belangrijk. De marifoon is een belangrijk onderdeel in de communicatie met bijvoorbeeld de vaste wal, maar ook is het belangrijk voor de schepen onderling. Opstappers in opleiding die al deze opleidingen hebben gevolgd in het reddingstation Zandvoort krijgen een examentraining in Schotland. ,,Je krijgt een week lang examentraining en daar kijken ze naar onder meer het werken in teamverband”, zegt Van den Bout.

Meer informatie

Wie de open bootavond toch heeft gemist, kan terecht op de website van de KNRM van de afdeling Zandvoort. Ook op Facebook is de KNRM Zandvoort te vinden. Een mail sturen naar [email protected] is ook mogelijk.

Cookieinstellingen