Rechter stopt ontwikkeling Watertorenplein

Foto: Jaap Koper

De rechter heeft met onmiddellijke ingang de ontwikkeling van het Watertorenplein gestopt. Afgelopen week heeft de rechter een uitspraak gedaan nadat AG Architecten en De Biase Architecten de gang naar de rechter hebben gemaakt, door het raadsbesluit van afgelopen juni om de ontwikkeling van het plein toe te wijzen aan Springtij Architecten.

Direct stoppen

De gemeente moet van de rechter het proces tot ontwikkeling van het Watertorenplein onmiddellijk stoppen. In de uitspraak is verder opgenomen dat de gemeente de selectieprocedure opnieuw moet uitvoeren. De uitspraak betekent een flinke streep door de rekening van de gemeente.

Vonnis

De rechter heeft in zijn vonnis ook de weg aangegeven die de gemeente vanaf nu moet volgen. De benoemde voorzieningenrechter mr. A.H. Schotman heeft nogal flinke bewoordingen in het vonnis gebruikt over de ontwikkeling van het plein. Zo is in het vonnis te lezen dat men moet besluiten zonder vooringenomenheid de ontwikkeling moet voorbereiden, en bij keuze van de te volgen procedures de beginselen van gelijke behandeling, objectiviteit en transparantie moet naleven.

Verheugd

AG Architecten en De Biase Architecten zijn verheugd met de uitspraak. Bij Springtij Architecten is de uitspraak van de rechter hard aangekomen. De gemeente Zandvoort heeft deze week ook gereageerd op het vonnis van de rechter en het stoppen van de ontwikkeling op het Watertorenplein.

Ons Watertorenplein

Datzelfde geldt ook voor Ons Watertorenplein. Op Facebook schrijft Ons Watertorenplein dat de gemeente Zandvoort door de Rechtbank Noord-Holland streng is teruggefloten. ,,De voorzieningenrechter doet zeker geen ‘fluitje-van-een-cent-uitspraak’ over de bouwplannen op het Watertorenplein”, laat Ons Watertorenplein weten. Ook is Ons Watertorenplein blij dat de rechter korte metten maakt eind aan het ‘gekonkel en gemanipuleer’ en dat de rechtbank de gemeente gelast om het huiswerk over te doen.

Kennisgenomen

Het Zandvoortse college heeft kennis genomen van het vonnis. Volgens woordvoerder Claudia Plantinga van de gemeente vindt het college de uitspraak onbegrijpelijk op basis van de bij het college bekende en in de procedure gestelde feiten. Wat het volgens Burgemeester en Wethouders de uitspraak ook onbegrijpelijk maakt zijn de uitkomsten van het onderzoek van Integis en het raadsonderzoek die de gemeente heeft ingesteld naar de gang van zaken op het Watertorenplein.

In gesprek gaan

Het college wil op korte termijn alle betrokken partijen uitnodigen om in gesprek te gaan over het vonnis. ,,We willen bezien op welke wijze aan alle betrokken belangen tegemoet gekomen zou kunnen worden. Op basis van de uitkomsten van deze gesprekken gaan we ons beraden over de vervolgstappen”, laat het Zandvoortse college via de woordvoerder weten.

Aandacht

De Zandvoortse Courant besteedt in de komende editie aandacht aan het vonnis.

Bron: Gemeente Zandvoort en Zandvoortse Courant

 

Cookieinstellingen