Circuit Zandvoort viert zeventigste verjaardag

Foto: Wim Meijer Fotografie

Tien jaren gelden heeft het Circuit Zandvoort al een bijzondere verjaardag gevierd door met een parade van verschillende auto’s naar het Zandvoortse centrum te rijden. Inmiddels viert de racepiste haar zeventig jarig bestaan. Het is deze week precies zeventig jaar geleden dat de allereerste race is verreden op het Circuit Zandvoort.

Eerste winnaar

De eerste winnaar van die race zal vooral de oudere Zandvoorter zich nog kunnen herinneren. De Thaise Prins Bira van Siam is als eerste over de finish gekomen in zijn Maserati. De toeschouwers van die race hebben een bijzondere spannende race gezien.

Twintig

Voor die race op 7 augustus 1948 staan pakweg twintig deelnemers aan de start. Het merendeel heeft de Britse nationaliteit. De race gaat de geschiedenis in als de ‘Prijs van Zandvoort’. Het is weliswaar de allereerste race op wat nu het huidige van Circuit Zandvoort is, maar in Zandvoort zelf gaat de geschiedenis van autoraces in het dorp nog verder terug.

Onlosmakelijk

Vanaf 1939 is de autosport al onlosmakelijk met de badplaats. Grote man man achter de autosportwedstrijden in de straten van Zandvoort is één van de voorgangers van burgemeester Niek Meijer, Henri van Alphen. Van Alphen is ook de grote bedenker achter het plan om een permanent circuit in de Zandvoortse duinen aan te leggen.

Historie

Ook dit jaar is er weer de nodige historie van de autosport te zien in het Zandvoorts Museum. Op vrijdag 24 augustus zal er een tentoonstelling te zien zijn van Le Mans. Het museum wil laten zien welke Nederlandse coureurs succesvol zijn geweest. Dat is in ieder geval Gijs van Lennep die twee keer deze race heeft weten te winnen en Zandvoorter Jan Lammers die het huzarenstukje in 1988 heeft uitgehaald met een Silk Cut Jaguar. De start van de tentoonstelling is traditiegetrouw de aftrap voor de jaarlijkse Historic Grand Prix Zandvoort.

article
9424
Circuit Zandvoort viert zeventigste verjaardag
Tien jaren gelden heeft het Circuit Zandvoort al een bijzondere verjaardag gevierd door met een
https://zandvoort.nieuws.nl/nieuws/9424/circuit-zandvoort-viert-zeventigste-verjaardag/
2018-08-07T06:08:55+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2017/11/16204950/5I5A6780-circuit-1.jpg
Circuit Zandvoort, Gijs van Lennep, Jan Lammers, verjaardag, Zandvoorts Museum
Nieuws