Blauwe loper uitgerold op strand voor mindervaliden

Foto: Jaap Koper

Gisteren is bekend geworden dat de blauwe loper voor mindervaliden wordt uitgerold. Donderdag 16 augustus zullen mensen in een rolstoel ‘een blauwe loper’ in gebruik gaan nemen, waardoor deze groep mensen veel gemakkelijker de zee kunnen bereiken.

Strandrolstoelen

Ondanks de aanwezigheid van strandrolstoelen, is het een belemmering geweest. Al eerder heeft Peter Bluijs van strandpaviljoen Thalassa voor de Heemsteedse Courant al uitgelegd wat het probleem is geweest. De belemmering, omdat het strand voor mindervaliden meestal het eindpunt.

Minder mobiel

,,Ook wordt de bevolking steeds ouder en dus minder mobiel”, zegt Bluijs bij de start van de actie om de blauwe loper voor het strand. Volgens hem is momenteel is 18 procent van de Nederlanders 65 jaar of ouder. In 2040 zal volgens Bluijs deze groep gegroeid zijn tot een kwart van de bevolking. Hiervan is dan bijna de helft ouder dan 80 jaar.

Mede-initiator

Yorick van der Vlugt woont in het MS-expertisecentrum van Nieuw Unicum en is mede-initiator van de blauwe loper. Samen met Bluijs is Van der Vlugt op pad gegaan om het bedrag wat nodig is op te halen voor de speciale mat. Hij zal op donderdagmiddag om 15 uur ter hoogte van strandpaviljoen Thalassa als eerste de loper in gebruik gaan nemen.

Opgave

Iets wat normale mensen wel kunnen is voor juist mindervaliden een opgave om op het strand te komen. Waar mensen zonder beperking nauwelijks over hoeven na te denken, is het voor mindervaliden nadenken om even de voeten in de zee te zetten. Door de komst van de blauwe loper is dat een stuk eenvoudiger.

Inzamelingsactie

De afgelopen weken is er een inzamelingsactie gehouden in Zandvoort om de loper te kunnen realiseren. In een kort tijdsbestek is het benodigde bedrag bij elkaar gebracht, om een speciale mat in Frankrijk te laten bestellen. De blauwe loper is vijfenzeventig meter lang en is gemaakt van gerecyclede petflessen. De mat is zo’n twee meter breed en bestaat uit vijf oprolbare onderdelen.

article
9474
Blauwe loper op strand voor mindervaliden
Gisteren is bekend geworden dat de blauwe loper voor mindervaliden wordt uitgerold. Donderdag 16 augustus
https://zandvoort.nieuws.nl/nieuws/9474/blauwe-loper-uitgerold-op-strand-voor-mindervaliden/
2018-08-09T13:12:05+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2016/05/29205207/Entree-Nieuw-Unicum-Jaap-Koper.jpg
blauwe loper
Nieuws