Ouderenpartij Zandvoort stort gift terug uit verkiezingskas

Foto: Jaap Koper

De Ouderen Partij Zandvoort heeft de omstreden gift van 4500 euro teruggestort aan de schenker. De donatie is aanleiding geweest voor een raadsvergadering, waarbij wethouder Gerard Kuipers heeft besloten om op te stappen.

Persverklaring

Vlak voor het weekend komt de grootste raadsfractie met een persverklaring waarbij OPZ heeft besloten om de omstreden donatie terug te storten aan een financier die gekoppeld is aan één van de kandidaten voor de plannen rond het Watertorenplein. Met de persverklaring wil OPZ nogmaals benadrukken dat het is bedoeld om de schijn van belangenverstrengeling tegen te gaan.

Vonnis

,,Recentelijk heeft het college besloten tegen het vonnis van de voorzieningenrechter, betreffende de selectieprocedure van plannen rondom het Watertorenplein in Zandvoort, in beroep te gaan. Hierdoor is het opnieuw doorlopen van de selectieprocedure van plannen voor het Watertorenplein niet uitgesloten’’, laat de grootste partij in de gemeente Zandvoort via de persverklaring weten. Om juist die reden heeft de partij het bedrag teruggestort aan de schenker.

Gemoederen

Het houdt de gemoederen in Zandvoort behoorlijk bezig als het gaat om het Watertorenplein. Ook als op zaterdagochtend in een stampvolle studio van ZFM Zandvoort enkele hoofdrolspelers hun kant van het verhaal vertellen, zoals fractievoorzitter Michiel Hermsen van D66 Zandvoort en namens het college burgemeester Niek Meijer en wethouder Gert-Jan Bluijs van het CDA Zandvoort.

Vraag

Hermsen krijgt als vraag of hij zijn coalitiepartners in het gemeentebestuur niet op de hoogte heeft gesteld van de motie om wethouder Kuipers terug te trekken. De fractievoorzitter zegt dat hij dit wel degelijk heeft gedaan tijdens de schorsingen van de raadsvergaderingen. Het CDA Zandvoort, maar ook de VVD Zandvoort zeggen van niet, hoewel raadslid Astrid van der Veld namens Gemeentebelangen Zandvoort zegt dat Hermsen de fractievoorzitters in de laatste schorsing wel op de hoogte heeft gesteld van de motieven bij de Zandvoortse democraten.

Verhaal

Ook burgemeester Niek Meijer en wethouder Bluijs geven hun kant van het verhaal. Meijer heeft vooral gekeken naar wat zich bij wethouder Joop Berendsen heeft afgespeeld nadat hij openheid van zaken heeft gegeven over de donatie aan OPZ. Volgens Meijer is het een aaneenschakeling van emoties, waarbij ook het verstand een rol moet spelen. In de gesprekken met Berendsen is het hoog opgelopen, dat Berendsen zelfs op het punt heeft gestaan om er de brui aan te geven.

Spiegel

,,Op dat moment heb ik hem de spiegel voorgehouden”, zegt de burgemeester tijdens de uitzending van Goedemorgen Zandvoort op ZFM Zandvoort. Meijer stelt aan Berendsen de vraag of hij echt wil opstappen, waarop de OPZ wethouder later met het verstand zegt dat hij dom heeft gehandeld ten aanzien van de gift en het feit dat hij op dat moment de portefeuille van het Waterorenplein onder zich heeft.

Verstandig

Op de vraag wat de burgemeester vindt dat de omstreden donatie nu is teruggestort, zegt Meijer dat hij dit verstandig vindt. Tegelijkertijd zegt hij ook dat het zijn mening een aanname is en dat hij liever geen aannames doet, omdat hij de motieven bij OPZ niet kent.

Bescherming

Wethouder Bluijs die nu tijdelijk de portefeuille van het Watertorenplein onder zich heeft, neemt het ook op voor zijn collega. Bluijs stelt dat Berendsen het beroep tegen het vonnis van de voorzieningenrechter niet tegenhoudt als het gaat om de ontwikkeling van het plein met de watertoren.

Stof

Afgelopen week is Berendsen zelf flink en diep door het stof gegaan over de omstreden gift aan zijn partij. Voor Meijer is dat juist belangrijk als het gaat om het leermoment van een nieuwe wethouder. Om die reden mag Berendsen verder.

Bestuurskracht

Of de perikelen rondom het Watertorenplein ook de bestuurskracht van Zandvoort heeft aangetast, zegt de burgemeester: ,,Op korte termijn hebben we een deukje opgelopen”. Voor de langere termijn denkt Meijer bij de Commissaris van de Koning uit te kunnen leggen over het leermoment van een nieuwe wethouder.

Cookieinstellingen