Donateur gift OPZ maakt zich bekend

Foto: Jaap Koper

In de Zandvoortse Courant van deze week, maakt de donateur van de gift aan de verkiezingskas van de Ouderenpartij Zandvoort zich bekend. De gift is aanleiding voor de nodige politieke rumoer rondom het Watertorenplein, waarbij wethouder Joop Berendsen van OPZ diep door het stof is gegaan en waarbij wethouder Gerard Kuipers van D66 Zandvoort besloten heeft om zich uit het Zandvoortse gemeentebestuur terug te trekken.

Opdrachtgever

De Zandvoortse Courant van deze week meldt dat het gaat om Dirk Berkhout. Hij is  de opdrachtgever van Bad Zandvoort en waar AG Architecten het ontwerp voor heeft gemaakt. Berkhout is een geboren Zandvoorter en heeft ooit zelf het plan gevat om de watertoren te kopen en op te knappen om er vervolgens ook zelf in te gaan kunnen wonen.

Ontwerp

Voor zijn idee, heeft Berkhout AG Architecten ingehuurd om een ontwerp te maken. Al snel blijkt dat de gemeente de watertoren bij de ontwikkeling van het plein ernaast wil betrekken. Het gevolg is dat ook Bad Zandvoort één van de partijen wordt, die in de race voor het plan om het plein te ontwikkelen.

Advertorial

In een advertorial van de Zandvoortse Courant legt Berkhout uit hoe wat hem betreft de vork in de steel zit. Ook gaat Berkhout in op zijn lidmaatschap van OPZ en en waarom hij donateur is geweest voor de verkiezingscampagne van die partij, die volgens hem niets met het watertorenproject hebben te maken.

Opmerkelijk

Opmerkelijk is dat Berkhout in de advertorial duidelijk maakt dat het gebeuren rond de donatie pas eind 2017 en begin 2018 plaats hebben gevonden. Dat is ruim nadat de gemeenteraad voor het ontwerp van Springtij Architecten heeft gekozen.

Portefeuille

Politieke bronnen rond de grootste raadsfractie zeggen dat Berendsen de portefeuille voor het Watertorenplein graag onder zich heeft gehad om ervoor te zorgen dat het project tot een goed einde wordt gebracht, nadat het besluit door college en raad is genomen om Springtij Architecten het project uit te laten voeren. De wethouder heeft minder snel voorzien dat de voorzieningenrechter van de rechtbank een streep door de selectieprocedure heeft gehaald, waardoor het speelveld ineens is gewijzigd.

Overnieuw

Nu moet alles overnieuw en dat betekent ook dat alle partijen weer ineens meedoen. Ook AG Architecten doet daarin mee, waarbij de voormalige donateur van OPZ Berkhout bij betrokken is geweest. Op deze manier is het mogelijk geweest dat de schijn van belangenverstrengeling mogelijk bij Berendsen heeft kunnen ontstaan. Iets wat nu is voorkomen, door de wethouder van OPZ huize van het Waterorenplein af te halen.

Cookieinstellingen