Blauwe Loper in gebruik genomen op Zandvoorts strand

Foto: cc by sa Methoxyroxy Wikimedia

Vandaag heeft Yorick van der Vlugt bij strandpaviljoen Thalassa de Blauwe Loper in gebruik genomen. De Baluwe Loper is een mat waarover mensen in een rolstoel in een rolstoel over het strand naar de zee kunnen rollen.

MS-exepertisecentrum

Yorick van der Vlugt is bewoner in het het grootste MS-expertisecentrum in Nederland en woont in Nieuw-Unicum. Vandaag heeft hij als eerste gebruiker, over de mat mogen rollen. Van der Vlugt is als mede-initiator in feite het boegbeeld van dit project.

Lastig

Voor rolstoelgebruikers, gebruikers van een scootmobiel of een rollator is het lastig om via een goed begaanbaar pad tot aan de vloedlijn te komen. De Blauwe Loper is 90 meter lang en brengt voor deze groep mensen daar verandering in. De realisatie is een eerste stap in het verbeteren van de toegankelijkheid van het strand.

Crowdfundingsactie

Om de mat te realiseren is een crowdfundingsactie in gang gezet die begin deze zomer is gestart. Het geld is bijna letterlijk binnengestroomd en het benodigde bedrag is in recordtijd binnengehaald. Bedrijven en instellingen, het Zandvoorts college en de voltallige gemeenteraad van Zandvoort, dorpsgenoten en geïnteresseerden uit het hele land hebben bijgedragen aan de actie.

Emoties

Zo zijn er ook de nodige emoties te verwerken. Een vrouw in een scootmobiel huilt van vreugde nog voordat Van der Vlugt het lint doorknipt.

Naamplaatje

De vader van Van der Vlugt onthult een naamplaatje bij strandtent Thalassa, waarop te lezen dat zijn zoon de bedenker is van de Blauwe Loper. Wethouder Gert-Jan Bluijs geeft Van der Vlugt een onderscheiding.

Keuze

De keuze voor de mat is gevallen op een duurzame, innovatieve 90 meter lange loper uit Frankrijk. Deze bestaat uit gekoppelde matten van 15 meter lang en ca 2 meter breed. De loper is oprolbaar en gemaakt van 100% gerecyclede (en recyclebare) petflessen.

Vrienden

Naast de eerdergenoemde instellingen en politieke organen, hebben ook de Vrienden van Nieuw Unicum, Zandvoort Loopt, Rotary Zandvoort en de strandpaviljoens Ahoi en Thalassa hebben een bijdrage geleverd voor de mat. De loper ligt bij paviljoen Thalassa en wordt in beheer genomen door Thalassa en Ahoi.

Bron: NH Nieuws

Cookieinstellingen