Zevende editie Historic Grand Prix Zandvoort achter de rug

Foto: Circuit Zandcoort

Ook de zevende editie van de Historic Grand Prix Zandvoort is ten einde. De liefhebbers van historische formulewagens, toerwagens, GT’s, sportwagens en zijspannen hebben hun hart kunnen ophalen onder een stralend nazomer zonnetje.

Primeur

Een primeur hebben de organisatoren van de historische Grote Prijs ook mogen beleven. Voor het eerst zijn de vier door de mondiale autosportfederatie FIA gesanctioneerde historische racecategorieën tijdens één evenement vertegenwoordigd.

FIA regeert

De internationale autosportfederatie regeert tijdens het historische raceweekend op het Circuit Zandvoort. Voor het eerst is de FIA Historic Formula 3 European Cup aanwezig geweest. In deze klasse heeft het publiek alle Formule 3 wagens tussen 1971 en 1985 kunnen zien. Tijdens de parade heeft Jan Lammers zijn oude Ralt waarmee hij in 1978 het Europese Formule 3 kampioenschap naar zich toe heeft getrokken, zelf bestuurd. Voor de race verschenen zo’n 30 auto’s op de grid.

FIA Masters

Publiekstrekker is vooral de FIA Masters Historic Formula One Championship geweest. Daarnaast hebben de FIA Masters Historic Sports Car Championship en de FIA Lurani Trophy for Formula Junior Cars ook het nodige bekijks getrokken.

Formule 2

Volgens de organisatoren hebben net als de voorgaande jaren hebben de Historic Formula 2-klasse en de categorie van de F3-500 Owners Association voor de lichte Formule 3-auto’s met 500 cc-motoren voor goed gevulde startvelden gezorgd op Circuit Zandvoort aanwezig. Na het succesvolle debuut van vorig jaar keerde ook de Camathias Cup voor zijspannen terug in het programma van de Historic Grand Prix Zandvoort.

Tourwagen Classics

Ook nieuw dit jaar is het optreden van de Tourenwagen Classics. Deze Duitse klasse bestaat uit toerwagens van de DTM die medio jaren tachtig tot medio jaren negentig te zien zijn geweest. Verder heeft deze klasse de tweeliter Supertoerwagens laten zien, die in de negentiger jaren in onder meer het Duitse STW-kampioenschap en het BTCC in Groot-Brittannië zijn ingezet. Voor liefhebbers van de toerwagen- en GT’s hebben de Gentlemen Drivers-klasse en de Nederlandse kampioenschappen GTTC en HTGT het nodige ingevuld.

Parade

Tot de hoogtepunten van het evenement, zeker ook voor de buitenlandse deelnemers, heeft de traditionele parade met raceauto’s van het circuit naar het centrum van Zandvoort op zaterdagavond behoord. Naast Lammers die met de Ralt-Toyota RT1 zijn titel in 1978 bij Europees Formule 3-kampioenschap heeft weten te winnen, hebben de bezoekers in het centrum kunnen zien hoe de Zandvoortse burgemeester Niek Meijer meerijdt als passagier in een historische Bentley.

Terug

,,We kijken weer terug op een bijzonder geslaagde Historic Grand Prix”, zegt Erik Weijers, C.O.O. van Circuit Zandvoort. ,,De meeste rijders hebben al aangegeven, volgend jaar graag weer terug te komen!”

'

Reacties

article
9699
Historic Grand Prix Zandvoort voorbij
Ook de zevende editie van de Historic Grand Prix Zandvoort is ten einde. De liefhebbers
https://zandvoort.nieuws.nl/nieuws/9699/zevende-editie-historic-grand-prix-zandvoort-rug/
2018-09-02T21:10:43+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2018/09/02211023/Silk-Cut-Jaguar-Historic-Grand-Prix-Zandvoort-2018-Circuit-Zandvoort.jpg
Circuit Zandvoort, Erik Weijers, Grand Prix, Historic Grand Prix Zandvoort, Jan Lammers, Niek Meijer
Nieuws