Krakers weg uit Wateroren

Foto: Jaap Koper

Zowel de Zandvoortse Courant als de lokale omroep ZFM Zandvoort melden dat de krakers die eind juli de Zandvoortse watertoren hebben gekraakt, zijn vertrokken. Nadat de watertoren is gekraakt heeft eigenaar Ko van de Graaf direct een advocaat in de arm genomen om de krakers eruit te krijgen.

Kort geding

De krakers geven in het begin aan dat zij een kort geding zouden aanspannen tegen hun uitzetting die deze week zou hebben moeten plaats vinden. Uiteindelijk heeft de groep in samenspraak met hun advocaat toch eieren voor hun geld gekozen. Op last van de politie hebben zij de watertoren op dinsdag 4 september definitief ontruimd.

Aandacht

Het doel van de krakers is om aandacht te vragen voor de woningnood onder jongeren. Volgens de groep heeft de gemeente Zandvoort het laten liggen als het gaat om de ontwikkeling van het plein en daarbij ook als het gaat om de sociale woningbouw.

Strafbaar

De Wet Kraken en Leegstand (WKL) schrijft dat kraken te allen tijde strafbaar is. Voorheen is het kraken alleen strafbaar gesteld als een onroerend goed gekraakt wordt dat korter dan een jaar leeg stond. De politie heeft sinds de inwerkingtreding van WKL nu ook de bevoegdheid om een gekraakt pand strafrechtelijk te ontruimen. Iets waar de krakers het niet op aan hebben laten komen.

Opslag

Eigenaar Van de Graaf, laat weten dat de watertoren zolang gebruikt zal gaan worden als opslagruimte. De Nederlandse vlag, die door de krakers is gehesen als vervanging voor hun piratenvlag, wappert nog steeds fier op het hoogste punt van het beeldbepalend gemeentelijk monument. Daarvoor heeft hij het slot laten vervangen en het houtwerk teruggezet.

Verdwenen

De krakers zijn voor het verstrijken van de ontruiming verdwenen. De tijdelijke bewoners zijn naar Halfweg verhuisd.

'

Reacties

article
9730
Krakers weg uit Wateroren
Zowel de Zandvoortse Courant als de lokale omroep ZFM Zandvoort melden dat de krakers die
https://zandvoort.nieuws.nl/nieuws/9730/krakers-weg-wateroren/
2018-09-05T14:30:24+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2016/05/25210244/Watertorenplein-Zandvoort-Jaap-Koper.jpg
krakers, Wateroren
Nieuws