Wildroosters zorgt voor discussie

Foto: Jaap Koper

Wildroosters in de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn aanleiding voor een discussie. Afgelopen week heeft ‘hertenfluisteraar’ Willem van der Sloot de nodige vragen over deze wildroosters die zijn geplaatst in de duinen vlakbij Zandvoort.

Overlast

Volgens het regionale mediaplatform lijken verschillende overheden kosten en terreinbeheerders noch moeite te sparen om overlast door damherten in Zandvoort in te dammen. ,,Hindes en bokken die het jachtseizoen overleven, worden met kilometerslange hekken en talloze wildroosters uit de bewoonde wereld geweerd”, schrijft NH Nieuws over de wildroosters en over Van der Sloot die daar zijn bedenkingen over heeft.

Waard

De vraag die Van der Sloot heeft, is welke waarde een wildrooster heeft als de herten dankzij een ontbrekend hekje alsnog vrij baan hebben om richting de bebouwde kom te komen. Via Facebook legt Van der Sloot deze vraag neer bij gedeputeerde Jaap Bond van de provincie Noord-Holland. Bond heeft flora en fauna in zijn portefeuille.

Wildrooster

Van der Sloot formuleert de vraag nogal prikkelend. ,,Ik ben een damhert en mag niet over het wildrooster, maar er wel langs”, laat Van der Sloot cynisch weten via de sociale media bij een foto van het wildrooster dat volgens hem het doel voorbij lijkt te schieten. Van der Sloot vraagt zich cynisch af of de gedeputeerde misschien mee lacht met┬ádeze tekst die de ‘hertenfluisteraar’ heeft achtergelaten.

Lek als een mandje

Van der Sloot vindt dat de twee wildroosters in de Amsterdamse Waterleidingduinen zo lek als een mandje zijn. Het gaat volgens hem om de roosters bij Koepelduin en bij Houtpoort, zo laat hij NH Nieuws desgevraagd weten. ,,Naast de wildroosters hoort een hekje te staan, maar die zijn er niet meer. Dus geeft de provincie hier geld aan uit?”, vraagt Van der Sloot zich af.

Niet bedoeld

Terreinbeheerder Waternet legt uit dat de betreffende wildroosters niet bedoeld zijn om damherten te weren. Volgens de terreinbeheerder zijn het oude veeroosters. ,,Die werden voorheen gebruikt voor koeien”, laat een woordvoerder weten. Ook benadrukt de woordvoerder dat Waternet de bewegingsvrijheid van de herten scherp in de gaten houdt. ,,Je kunt ervan uitgaan dat als er geen hek staat, herten er gewoon mogen komen”, laat de woordvoerder van Waternet weten aan NH Nieuws.

Bron: NH Nieuws

'

Reacties

article
9904
Wildroosters zorgt voor discussie
Wildroosters in de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn aanleiding voor een discussie. Afgelopen week heeft ‘hertenfluisteraar’ Willem
https://zandvoort.nieuws.nl/nieuws/9904/wildroosters-zorgt-voor-discussie/
2018-09-29T14:28:05+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2016/10/20171410/Amsterdamse-Waterleidingduinen-Waternet-nabij-ingang-Zandvoortselaan-Gecomprimeerd-Zandvoort-Jaap-Koper-e1538837767233.jpg
Amsterdamse Waterleidingduinen, Jaap Bond, Waternet, wildroosters, Willem van der Sloot
Nieuws