Betonsloot Amsterdamse Waterleidingduinen gaat ondergronds

Foto: Jaap Koper

De bekende betonsloot die bezoekers in de Amsterdamse Waterleidingduinen tegen komen, gaat na 70 jaar ondergronds. Deze week gaat terreinbeheerder Waternet beginnen met de sloop.

Lekken

De laatste tijd zijn er door Waternet op diverse plaatsen lekken geconstateerd aan de betonsloot. De toevoersloot van de betonsloot begint bij de duiningang van Vogelenzang en is volgens de terreinbeheerder na zeventig jaar aan vervanging toe.

Markant

De sloot is bij fotograferende bezoekers in trek. Veelal is de betonsloot op de gevoelige plaat vastgelegd. Destijds is de sloot aangelegd om het Rijnwater naar het infiltratiegebied te laten stromen. De bezoekers aan het duingebied zullen volgens Waternet wel wat gaan merken, maar de terreinbeheerder wil de hinder tot een minimum beperken.

Voordelen

Het ondergronds gaan van de sloot heeft ook de nodige voordelen volgens Waternet. ,,Een ondergrondse leiding heeft minder onderhoud nodig en gaat langer mee. Bijkomend voordeel is dat we de natuurwaarden in het gebied kunnen vergroten”, schrijft Waternet op haar website.

Leidingdelen

Voor de aanleg van de ondergrondse buis maakt Waternet gebruik van leidingdelen van zes meter lengte en een diameter van bijna twee meter. Deze buizen brengt de uitvoerende aannemer het gebied in met vrachtwagens en bewaren de delen op een paar verschillende plekken in de omgeving van de betonsloot. Om ruimte te maken voor de aanvoer en opslag van de buizen moeten we enkele bomen kappen. De werkzaamheden zijn in maart 2019 klaar.

Broedseizoen

Waternet wil met de werkzaamheden klaar zijn voor het broedseizoen in maart begint. Meer informatie over de werkzaamheden is hier te lezen. Op het regionale mediaplatform NH Nieuws is ook een filmpje te zien.

Bron: NH Nieuws en Waternet

'
article
9933
Betonsloot Amsterdamse Waterleidingduinen gaat ondergronds
De bekende betonsloot die bezoekers in de Amsterdamse Waterleidingduinen tegen komen, gaat na 70 jaar
https://zandvoort.nieuws.nl/nieuws/9933/etonsloot-amsterdamse-waterleidingduinen-gaat-ondergronds/
2018-10-01T12:19:05+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2016/10/20171410/Amsterdamse-Waterleidingduinen-Waternet-nabij-ingang-Zandvoortselaan-Gecomprimeerd-Zandvoort-Jaap-Koper-e1538837767233.jpg
Amsterdamse Waterleidingduinen, betonsloot, Waternet
Nieuws