Weggelopen jongen uit Duitsland teruggebracht

Foto: Jaap Koper

Deze week heeft de politie een weggelopen Duitse jongen van 17 jaar weer teruggebracht naar Duitsland. Voor de jongen hebben de Duitse autoriteiten een opsporingsbericht laten uitgaan, waarop surveillerende agenten in Zandvoort de jongen op woensdagochtend 20 december hebben aangetroffen op de Boulevard Barnaart.

Weggelopen

De 17 jarige jongen is eerder weggelopen uit een kliniek. Daarop heeft de Duitse politie een internationaal opsporingsbevel laten uitgaan. Tijdens de surveillance hebben de dienstdoende agenten een jongen gezien die voldoet aan het signalement.

Suïcidaal

Nadat de jongen door de agenten is staande gehouden, komen zij er achter dat de jongen suïcidaal is. Daarop heeft de politie besloten om de 17 jarige Duitse jongen over te brengen naar het bureau en contact te zoeken met diverse instanties.

Overleg

Na overleg met de Nederlandse Geestelijke Gezondheids Zorg, Jeugdcrisisdienst en diverse andere instanties heeft de politie contact gezocht met Bureau Sirene. Dat bureau beheert de gegevens van alle signaleringen uit de Schengenlanden en zijn onderdeel van het Landelijk Internationaal Rechtshulp Centrum van de Landelijke Eenheid. Nadat de diverse instanties gedurende de ochtend overleg met elkaar hebben gevoerd is er contact gelegd met de kliniek in Duitsland en de plaatselijke politie aldaar.

Psychische problemen

De jongen is door agenten van de avonddienst overgedragen aan de Duitse autoriteiten, omdat hij in Duitsland onder behandeling staat voor zijn psychische problemen. In dit soort gevallen geldt een brengplicht waar de politie Bloemendaal, Heemstede en Zandvoort aan moet voldoen.

Bron: Facebook Politie Bloemendaal, Heemstede & Zandvoort.

Reacties