Chatsessie met politie over sexting

Vanavond kunnen vooral jongeren chatten met de politie over sexting. De chatsessie is vanavond tussen 19.00 en 21.00. De politie wel graag de ervaringen weten tijdens de chatsessie op 13 september via de website ‘Vraag het de politie’. Daar kunnen jongeren hun verhaal delen en te weten komen hoe ze dit kunt stoppen.

Sexting

Onder jongeren is sexting populair. Dit is vooral het sturen van sexy berichten, foto’s of filmpjes in bijvoorbeeld ondergoed of helemaal naakt. Het delen van foto’s gebeurd via smartphones of via het internet. Op de smartphone kan dat bijvoorbeeld via Whats App.

Gevolgen

Verschillende websites die informatie geven over sexting wijzen ook op de gevolgen van sexting als het misgaat. Dat kan als iemand de beelden doorstuurt naar anderen. Voor degene die het betreft kunnen de gevolgen ingrijpend zijn, omdat met het doorsturen van naaktfoto’s of –video’s iemands leven totaal kan worden verwoest.

Chantage

Sommige jongeren worden zelfs bedreigd of gechanteerd. Op de website ‘Hou het lekker voor jezelf’ staat informatie hoe jongeren het beste kunnen omgaan met het delen van foto’s of filmpjes. De initiatiefnemers van de website willen jongeren vooral bewust maken en dat ze daarbij goed nadenken met wat ze doen.

Feiten

Op dezelfde website staan ook enkele feiten vermeld over sexting.

Zo is het dat:

  • Elke dag melden zich 1 of 2 jongeren bij Helpwanted.nl omdat hun naaktfoto is verspreid.
  • 1 op de 8 jongeren heeft wel eens een seksfilmpje of naaktfoto van zichzelf aan iemand gestuurd.
  • 24% van de jongens en 19% van de meisjes heeft wel eens een naaktfoto of seksfilmpje ontvangen.
  • Van 2% van de jongens en 1% van de meisjes zijn wel eens naaktbeelden doorgestuurd. De helft van de jongens en driekwart van de meisjes vond dit vervelend.
  • 6% van de jongens en 14% van de meisjes heeft een vervelende ervaring met sexting gehad.
  • 31% van de meisjes en jonge vrouwen in de opvang van Fier is gechanteerd of onder druk gezet met naaktfoto’s of –filmpjes.

Bron: ‘Hou het lekker voor jezelf’ en ‘Vraag het de politie’

Cookieinstellingen