Landelijke campagne ‘Nepvuurwapens, levensgevaarlijk!’ gestart

Foto:

Met de landelijke campagne ‘Nepvuurwapens, levensgevaarlijk!’ is de politie vandaag gestart met een landelijke campagne over nepwapens. De campagne moet volgens de politie leiden om ouders en jongeren bewust te maken dat het bezit van nepvuurwapens gevaarlijk kan zijn.

Confrontaties

Regelmatig hebben agenten op straat confrontaties met jongeren die nepvuurwapens bij zich hebben. Volgens de politie zijn het vaak replica’s die nauwelijks van echt te onderscheiden. Zeker niet voor een agent die op straat in een split second moet beslissen of hij moet ingrijpen of niet. Als een agent zijn of haar viirwapen gebruikt in het geval van een nepvuurwapen, kan het verstrekkende gevolgen hebben, terwijl de politie het gebruik van het eigen dienstwapen als laatste middel wil gebruiken.

Politie neemt geen risico

Doel van de landelijke campagne, die tot en met 22 juni duurt, is om ouders en jongeren bewust te maken dat het bezit van nepvuurwapens gevaarlijk kan zijn. Als er een melding binnenkomt van een jongere die rondloopt met een wapen wordt zo’n melding opgepakt volgens de protocollen van een vuurwapenmelding. Het is voor een agent op straat lastig om bij zo’n melding in te schatten of het om een nepwapen gaat. ,,Wij nemen in zo’n geval geen enkel risico”, zegt Remco Blom, hoofdagent basisteam Schiebroek, eenheid Rotterdam. Hij heeft eerder met jongeren en nepwapens te maken gehad.

Te veel incidenten

Landelijk is er in de eerste maanden van 2018 een lichte stijging in het aantal incidenten met nep(vuur)wapens zichtbaar. Recent waren er nog meldingen in Amersfoort, Voorburg, Zoetermeer en Eindhoven. Bij dit laatste incident moesten zelfs een onderhandelaar en arrestatieteam worden opgeroepen.

Procedure benaderingstechniek gevaarlijke verdachten

Bij deze incidenten met nepvuurwapens gaat het volgens de politie regelmatig om twijfel waarbij de politie de benaderingstechniek gevaarlijke verdachten opstart. ,,De procedure houdt in dat wij ons dienstwapen mogen pakken en richten als dat nodig is. Als de persoon met het wapen de aanwijzingen van de agent niet opvolgt, kan dat betekenen dat wij ons dienstwapen gebruiken en schieten. Hoe erg zou het zijn als later blijkt dat het om een nepwapen gaat?”, zegt Blom. Het incident in Eindhoven is gelukkig goed afgelopen, maar het toont opnieuw aan dat nepvuurwapens voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen.

Kermis en vakantie

In de praktijk blijkt dat het nogal eens voorkomt dat mensen een nepvuurwapen in huis hebben. Ze hebben het meegenomen tijdens een vakantie in het buitenland of besteld via internet. De nepwapens worden vaak gekocht als speelgoed, maar kunnen ook voor andere zaken worden aangeschaft, bijvoorbeeld om mee te dreigen tijdens een overval.

Winnen

Nepvuurwapens zijn soms ook nog bij diverse kermissen in Nederland te winnen. Als het om goedgekeurd speelgoed gaat, te zien aan een CE-keurmerk, is het in huis hebben van een nepvuurwapen niet strafbaar. Blom voegt daaraan toe dat deze nepwapens ook niet alleen buitenshuis te gebruiken. De hoofdagent van Schiebroek staat daarom ook pal achter de campagne ‘Nepvuurwapens zijn levensgevaarlijk!’

Nagenoeg niet van echt te onderscheiden (foto: Politie.nl)

 

Bewustwording

Jongeren en hun ouders zijn zich er vaak niet van bewust hoe de politie reageert als iemand met een nepwapen rondloopt. Daarnaast beseffen veel mensen niet welke dreiging ervan uitgaat als ze ermee de straat opgaan. Mensen schrikken vaak enorm als ze iemand met een wapen zien.

Meldingen

Volgens Blom neemt de politie meldingen over jongeren die met een vuurwapen rondlopen altijd serieus, maar houden ook in gedachten dat het om kinderspel kan gaan. ,,In beide gevallen geeft het risico’s. Daarom is het goed om deze campagne te blijven herhalen. Elk jaar weer komen er mensen terug van vakantie met een nepwapen in de bagage. Hopelijk maakt dit ze bewust van de gevaren en zet de daling van incidenten met nepvuurwapens door”, zegt de hoofdagent.

Kijk voor meer informatie op de speciale themapagina over nepvuurwapens.

'
article
8697
Campagne ‘Nepvuurwapens, levensgevaarlijk!’ gestart
Met de landelijke campagne ‘Nepvuurwapens, levensgevaarlijk!’ is de politie vandaag gestart met een landelijke campagne
https://zandvoort.nieuws.nl/politie/8697/landelijke-campagne-nepvuurwapens-levensgevaarlijk-gestart/
2018-06-11T17:49:40+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2018/06/12191838/foto-nepecht1.jpg
landelijke campagne, nepvuurwapens, Remco Blom
Politie