En dat was zeven! Carlsen wederom winnaar Tata Steel Schaaktoernooi

Foto: Wim Meijer Fotografie

Door remise te spelen tegen de Nederlander Anish Giri heeft Magnus Calsen het Tata Steel Chess Tournament 2019 opnieuw op zijn naam weten te schrijven. Daarmee is het de 7e keer dat hij als winnaar in Wijk aan Zee uit de bus is gekomen.

Laatste ronde

Voor de 13e en laatste ronde ontmoet Carlsen de Nederlander Anish Giri, de enige opponent die de Noor op dat moment van de eindoverwinning af kan houden. Carlsen begint de partij als grote favoriet met een half punt voorsprong op Giri. Dat betekent dat Carlsen aan remise genoeg kan hebben om opnieuw Tata Chess op zijn naam te schrijven.

En remise wordt het ook. De Nederlandse nummer vijf van de wereld doet een dappere poging om van Carlsen te winnen, maar hij kan de Noor geen moment in gevaar brengen. Toch geeft Carlsen na afloop toe best nerveus te zijn geweest voor de partij tegen Giri. “Ja, ik had er wel vertrouwen in, maar natuurlijk was ik zenuwachtig. Het zou gewoon niet menselijk zijn om niet nerveus te zijn”, vertelt de Noorse grootmeester na afloop.

Magnus Carlsen tijdens de persconferentie na afloop van zijn partij tegen Anish Giri

Spanning

Ondanks de spanning die Carlsen dan bij zichzelf voelt, blijkt hij gedurende de partij tegen Giri toch nog ruimte te hebben om ook andere partijen te bekijken, zowel bij de Masters als bij de Challengers. Uiteindelijk komen Carlsen en Giri na 30 zetten remise overeen, waarmee Giri voor het tweede achtereenvolgende jaar als tweede eindigt achter Carlsen.

Treetje hoger

Het wordt dus weer een jaar wachten om te zien of Giri toch nog een keer op het hoogte treetje gaat eindigen. Alleen zal hij ook dan weer Magnus Carlsen op zijn weg vinden, want, zoals de Noord na afloop van het toernooi zegt: “Zeven keer dit toernooi winnen voelt goed, hopelijk volgend jaar weer”.

Hieronder een foto-impressie van de laatste speelronde van het Tata Steel Chess Tournament 2019:

'
article
11189
En dat was zeven!
Door remise te spelen tegen de Nederlander Anish Giri heeft Magnus Calsen het Tata Steel
https://zandvoort.nieuws.nl/sport/11189/en-dat-was-zeven-carlsen-wederom-winnaar-tata-steel-schaaktoernooi/
2019-01-27T21:40:04+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2019/01/30114425/Tata-Steel-schaaktoernooi-2019-Wim-Meijer-Fotografie.jpg
Schaaktoernooi, Tata Steel
Sport