Lexence Zandvoort pakt derde landstitel in Eredivisie Gemengd

Foto: Pexels

Voor de derde keer in vijf jaar tijd heeft Lexence Zandvoort de Eredivisie Gemengd gewonnen. In de finale op het eigen tennispark De Glee is het Zandvoortse team te sterk voor LTC Naaldwijk. Nadat Zandvoort een voorsprong van 4-1 neemt en de winst van de eerste set in het herendubbelspel naar zich toe heeft weten te trekken, zijn de Zandvoortse spelers en speelsters met onder meer de gebroeders Griekspoor niet meer in te halen.

Overtuigende winst

Het applaus klinkt van de tribune als Tallon Griekspoor en Botic van de Zandschulp hun tweede setpunt weten te benutten en de eerste set met 6-2 pakken tegen Jasper Smit en de Duitser Sebastian Fanselow. Het is klaar: het thuisspelende Zandvoort wint de finale overtuigend met 5-1.

Hoogstaande partij

In het begin lijkt het daar niet op. Richel Hogenkamp zet Naaldwijk op voorsprong door zich in een hoogstaande partij langs Lesley Kerkhove te knokken. Het is de enige zege die LTC Naaldwijk in het enkelspel weet binnen te halen. Namens Zandvoort winnen Quirine Lemoine, Tallon Griekspoor en Scott Griekspoor de eigen partijen, waardoor Zandvoort op een tussenstand van 3-1 komt te staan.

Van heel ver

Van die drie partijen komt de winst van Scott Griekspoor van heel ver. Hij wint weliswaar de eerste set, maar scheert na het verlies van de tweede set langs de rand van de afgrond. In de wedstrijdtiebreak maakt Griekspoor een 1-6 achterstand ongedaan en werkt hij een wedstrijdpunt weg op 8-9.

Ontlading

De ontlading is enorm als hij op 10-9 zijn eerste wedstrijdpunt benut. Na de dikke winst (6-1, 6-3) van Lemoine en Harmsen in het damesdubbelspel staat het 4-1 en heeft Zandvoort nog één set nodig. Die set laat niet lang op zich wachten.

Thuispubliek

,,Wat een feestje, zowel voor de neutrale kijkers als voor het thuispubliek”, spreekt Erik Poel, algemeen directeur van de KNLTB voorafgaand aan de prijsuitreiking. ,,Een groot dankjewel aan Zandvoort voor de organisatie dit weekeinde. Gisteren toen we hier kwamen, stond het blank en er is supersnel gewerkt om de banen speelklaar te krijgen”, zegt de algemeen directeur in de richting van de Zandvoortse organisatie.

Volle tribunes

Onder zonnige weersomstandigheden en voor volle tribunes spelen de twee ploegen op zondag de finale van de play-offs. Volgens mensen uit het publiek in een heerlijke ambiance. Met een flink aantal Nederlandse spelers is de finale volgens de KNLTB pure reclame voor het vaderlandse eredivisietennis. In de hele finale komt slechts een buitenlander in actie: de Duitser Sebastian Fanselow.

Zoveel mogelijk Nederlanders

“Wij willen ook met zoveel mogelijk Nederlanders spelen”, zegt Zandvoort-trainer Dick Suijk, die finalisten Naaldwijk en Zandvoort als voorbeeld voor andere verenigingen noemt. ,,Een mooi voorbeeld van hoe wedstrijdtennis, recreatief tennis en jeugdtennis samen komen en elkaar versterken”, stelt Suijk na afloop van de finales.

Grote Nederlandse kern

Zandvoort ontpopt zich ondertussen tot een grootmacht in de Nederlandse eredivisie, met een vierde finale in de laatste vijf jaren en een derde titel. De tennisclub uit de kustplaats heeft al jaren een ijzersterke Nederlandse kern met Tallon en Scott Griekpoor, Quirine Lemoine, Lesley Kerkhove en Daniëlle Harmsen. ,,Ik vind het altijd leuk om twee weken per jaar hier te spelen, ‘thuis’. Het is een hechte groep, ook naast de baan”, zegt Scott Griekspoor.

Eredivisie Gemengd

Gedurende zeven speelrondes, van zaterdag 25 mei tot en met donderdag 6 juni, gaan acht teams met elkaar de strijd aan in de Eredivisie Gemengd. Dat is de hoogste klasse van de gemengde tenniscompetitie: Salland/ Bouwmanagement Monel, Rapiditas, De Metselaars, Schoonderbeek Bouw ALTA, Leeuwenbergh, Leimonias, Lexence Zandvoort en Naaldwijk. De beste vier teams kwalificeren zich voor het finaleweekend waar uiteindelijk twee tennisclubs bepalen wie team de landstitel wint.

‘Beleef het Beste’

De Eredivisie Gemengd maakt onderdeel uit van KNLTB Toptennis. Onder het motto ‘Beleef het beste’ zet de tennisbond in op meer zichtbaarheid en aandacht voor toptennis in Nederland. Dat gaat verder dan de prestaties van Kiki Bertens en Robin Haase. Onder KNLTB toptennis vallen gecertificeerde tennisscholen, spelers en evenementen, van Davis Cup, Fed Cup, ABN AMRO WTT Rotterdam en Libéma Open in Rosmalen tot Futures, Challengers, NK en ook de (play-offs) Eredivisie Gemengd en Heren.

Impact vergroten

,,We willen de impact van het Nederlandse toptennis vergroten door structurele verbetering van de prestaties, daar werken we hard aan. Maar onze ambitie reikt verder dan dat. We zullen het hele jaar door op alle toptennis evenementen in Nederland meer tennisbeleving creëren voor de fans, zowel langs de baan als online. Met een grotere betrokkenheid van fans, spelers, tennisverenigingen en tennisscholen en het verbinden van onze partners en bedrijven kunnen we het enthousiasme voor tennis vergroten, zowel nationaal als regionaal. Tijdens de play-offs Eredivisie Gemengd zien we de beste tennissers van Nederland in actie, ook dat is toptennis en inspireert andere tennissers het beste uit zich zelf te halen, zegt technisch directeur Jacco Eltingh van de KNLTB.

'

Reacties

article
13374
Zandvoort pakt tennistitel
Voor de derde keer in vijf jaar tijd heeft Lexence Zandvoort de Eredivisie Gemengd gewonnen. In
https://zandvoort.nieuws.nl/sport/13374/lexence-zandvoort-pakt-derde-landstitel-in-eredivisie-gemengd/
2019-06-10T11:27:40+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2019/06/10112713/Tennisbal-op-tennisbaan-Webversie-Pexels.jpg
landstitel, Lexence Zandvoort, tennistitel
Sport