Zandvoorters laten zich zien bij tiende circuitloop

Foto: Jaap Koper

Bij de tiende circuitloop hebben ook nu weer verschillende sportieve Zandvoorters meegedaan op verschillende afstanden. Voor deze jubileumuitgave heeft Le Champion ook een halve marathon georganiseerd waar een grote belangstelling voor blijkt te zijn. Een recordaantal van 14.000 mensen hebben meegedaan aan de Circuit Run Zandvoort.

Winnaar

De Keniaan Dominic Mibei weet bij de wedstrijdlopers de 12 kilometer te winnen. De winnaar van afgelopen jaar Bashir Abdi uit België legt beslag op de tweede plaats. Malcolm Hicks uit Nieuw-Zeeland eindigt op de derde plaats. Mibei legt het parcours in 35’31 af. Ook de weersomstandigheden hebben meegeholpen met de snelle tijd van de Keniaan.

Prestatieloop

Voor behoorlijk wat Zandvoorters is de circuitloop een prestatieloop. Dat geldt ook voor Ans Berg en Chris Jongbloed die meedoen. Ans doet mee aan de halve marathon en Chris aan de twaalf kilometer. Gekscherend spreken zij een dag eerder op het terrein van de SV Zandvoort dat ze elkaar op zondag in het centrum tegen komen.

Later

,,Dat is iets later gebeurd”, vertelt Chris. De lopers aan de halve marathon lopen iets voor de deelnemers aan de twaalf kilometer uit en komen elkaar in het laatste stuk tegen. Dat is zoals eerder geschreven ook bij Ans en Chris het geval.

Handdoek

,,Ik wilde de handdoek in de ring gooien”, zegt Ans na afloop. ,,Maar gelukkig kwam ik Chris tegen”, vertelt Ans verder. ,,Ik heb Ans op sleeptouw genomen in het laatste stuk, want stoppen daar beginnen we niet aan”, vertelt Chris.

Voorbereiding

Chris is zestig, maar door wekelijks te voetballen in een veteranenelftal van SV Zandvoort met onder meer voormalig eredivisievoetballer Piet Keur en oud-Formule 1 coureur Jan Lammers, heeft hij een goede conditie. ,,Toch heb ik in aanloop van eerdere uitgave’s wel een paar keer gelopen naar Kraantje Lek en dat is al gauw acht kilometer”, zegt Chris. ,, Als je dat kan, dan loop je ook de twaalf wel uit”, vertelt hij verder.

Onderweg

Onderweg komt de Zandvoortse deelnemer toch ook deelnemers tegen met een conditie, waarbij Chris zijn vraagtekens bij zet. ,,Als ik dat dan zie als die mensen drie kilometer op het circuit hebben gelopen, dan denk ik ‘je moet er nog negen’. Die mensen lopen dan al te puffen”, zegt hij.

Kunst

De kunst van de loop ligt volgens Chris dat je één tempo moet proberen te lopen. ,,Het gaat om de prestatie”, zegt hij. Volgens Chris zit het zwaarste gedeelte als je de Zeestraat omhoog moet. ,,Dat is een nekkenbreker”, zegt hij.

Weekend

Het weekend van de circuitloop is volgens Chris er één met veel sfeer. Na de finish en op de terugweg loopt hij gewoon mee in de stroom mensen die de trein vanaf het station nemen. ,,Zo hebben de Spoorwegen ook een goed weekend”, zegt Chris.

Reacties