Joel Ayeka uit Oeganda wint 12 km wedstrijd bij Runners World Zandvoort Circuit Run

De Oegandees Joel Ayeka heeft de 11e editie van de Runner’s World Zandvoort Circuit Run gewonnen. Ayeka heeft het parcours in 35.52 minuten afgelegd. De Keniaanse Tabitha Gichia is de winnares bij de vrouwen in een tijd van 41.08 minuten.

Uit de voeten

Ayeka blijkt al snel als beste uit de voeten te kunnen op het afwisselende parcours. Met ruime voorsprong weet hij de overwinning binnen te slepen. Bijna een minuut later volgt de nummer twee, John Kariuki uit Kenia met een tijd van 36.44. Op plek drie eindigt Ronald Schröer als beste Nederlander met een tijd van 37.07. Naast winnares Gichia uit Kenia komen twee Belgische dames Hanne Verbruggen in 43.32 en Karen Proeyen in 44.02 over de streep.

12.000 hardlopers

Zo’n 12.000 hardlopers hebben deelgenomen aan de Circuitrun. Op het programma staan de afwisselende halve marathon, 12 km of de vernieuwde 5 km. Ook sporters met een beperking doen dit jaar voor het eerst mee tijdens het op het circuit.

Nieuwe onderdelen

Voor die groep mensen staan dit jaar twee nieuwe onderdelen op het programma: de Circuit Run Special 900 meter én 4 km. Er zijn 26 wheelers en racerunners naar Zandvoort gekomen om deel te nemen aan één van de twee afstanden voor sporters met een beperking.

Fonds Gehandicaptensport

De specials zijn ontstaan vanuit de samenwerking met het goede doel van dit jaar, Fonds Gehandicaptensport. Ambassadeurs Kenny van Weeghel en Fleur Jong zijn aanwezig om namens de stichting een startschot te lossen. Alle opbrengsten uit de vrijwillige bijdrage bij inschrijving, parkeergelden en sponsoring gaan naar Fonds Gehandicaptensport.

Divers programma

Ook dit jaar heeft de Runner’s World Zandvoort Circuit Run een divers programma voor jong en oud. Bij zowel de halve marathon als de 5 km is het parcours voor deze editie deels vernieuwd. De gewijzigde kilometers zijn goed ontvangen door de deelnemers. ,,Het uitstapje buiten het circuit op de 5 km was een leuke variatie en extra uitdaging. Het uitzicht richting de kust was hier schitterend en geeft je een echt ‘Zandvoort’ gevoel”, zegt een van de deelnemers na afloop.

Sfeervol

Naast de hardlopers beleven ook de toeschouwers een sfeervol evenement in het centrum van de badplaats. Zowel de deelnemers als de volgers zijn volgens de organisatoren lang blijven hangen in het rennerskwartier van het circuit.

30 van Zandvoort

Net als alle andere jaren is de Runners World Zandvoort Circuit Run voorafgegaan met de door Le Champion georganiseerde wandeltocht de ’30 van Zandvoort’ en het fietsevenement ‘Omloop van Zandvoort’. In totaal hebben volgens de organisatoren meer dan 20.000 sporters Zandvoort bezocht.

Omloop van Zandvoort

Ook de Omloop van Zandvoort is vandaag afgewerkt. Met dit evenement is daarmee ook het wielerseizoen van organisator Le Champion officieel van start gegaan. Ruim 2.200 fietsers hebben op de racefiets een wielertocht over 45, 80 en 120 km afgelegd.

Inzameling

Ook hier is geld ingezameld voor het goede doel. De Stichting ALS Nederland kan een recordbedrag van € 4.285 bijschrijven. Om dit voor elkaar te krijgen zijn de wielerliefhebbers in alle vroegte begonnen op het Circuit Zandvoort. Volgens de organisatoren hebben de fanatiekelingen de druk op de pedalen direct flink opgevoerd voor de tijdrit over het 4 km lange circuit.

Langste afstanden

Hierna vertrekken de twee langste afstanden richting Lisse en Leiden en maken de wielerliefhebbers de 45 km een ronde langs Heemstede en Haarlem. Langs de route zijn diverse pitstops ingericht, waar de fietsers uit handen van vrijwilligers van Le Champion iets te eten en drinken kregen. De finish is in het gezellige centrum van Zandvoort, waar tegelijkertijd het dorpsfeest zich heeft afgespeeld. De Omloop is voor de zesde keer gehouden.

Feest in Zandvoort
Op de zaterdag vond de 30 van Zandvoort plaats met 7.500 wandelaars die feestelijk finishte in het centrum van Zandvoort. Op zondag werden de fietsers extra in het zonnetje gezet bij de finish, zij werden weer warm onthaald in de Louis Davidstraat. De sportieve sfeer werd nog even vastgehouden, want bij het Raadhuisplein moedigden veel fietsers onder het genot van een biertje de 12.000 hardlopers aan die de laatste meters van de Runner’s World Zandvoort Circuit Run aflegden.

Editie 2019
Volgend jaar vindt de Omloop van Zandvoort plaats op zondag 31 maart 2019. De inschrijving opent in oktober dit jaar. Kijk voor meer informatie op www.omloopvanzandvoort.nl

Editie 2019

De 12e editie van de Runner’s World Zandvoort Circuit Run vindt plaats op zondag 31 maart 2019. De inschrijving gaat half oktober 2018 van start. Wie nu al meer wil weten kan kijken voor meer informatie op de website van Le Champion.

Bron: Le Champion

Cookieinstellingen