Zorgen Sociaal Zandvoort en PvdA bij zandsuppletie

Foto: Wim Meijer Fotografie

De fracties van Sociaal Zandvoort en PvdA Zandvoort maken zich grote zorgen over de zandsuppletie van het strand. Onlangs is in een televisieprogramma te zien geweest welke problemen zich voor doen in andere kustgemeenten.

Opspuiten

Sinds het voorjaar spuit Rijkswaterstaat extra zand op de kust om de kuststrook te verdedigen. Nadat Rijkswaterstaat is begonnen met de werkzaamheden heeft Sociaal Zandvoort via het buitengewoon raadslid Henk Keur al eerder vragen gesteld aan het college. In antwoord op de brief in april heeft het college gezegd dat Rijkswaterstaat bij een zogenaamde vooroeversuppletie ongeveer 750 meter van het strand, op 5 meter diepte, een zandbank maakt.

Verspreiden

,,Wind, golven en stroming verspreiden het zand geleidelijk richting het strand. Dit zand draagt zo bij aan een sterke kust. Strandbezoekers ondervinden geen hinder van deze werkzaamheden. Er is ons geen risico op het ontstaan van drijfzand door deze vorm van onderhoud bekend en de hulpdiensten hoeven dientengevolge daar niet over te worden geïnformeerd”, zegt het college in antwoord op de vragen van Keur.

Hart van Nederland

Het televisieprogramma Hart van Nederland heeft in haar uitzending van zondag 17 juli 2016 aandacht besteed welke gevolgen zandsuppletie kan hebben voor een kuststrook. In de brief die Sociaal Zandvoort en de PvdA naar het college van burgemeester en wethouder heeft gestuurd, staat dat een ruiter in de problemen is gekomen vanwege het opspuiten van zand op het strand. Verder stellen de beide fracties dat hulpdiensten aan te pas hebben moeten komen omdat er in Zuid-Holland drijfzand is ontstaan na het spuiten van zand op de kust.

Onderzoek

De beide raadsfracties dringen er bij het college op aan om nogmaals te onderzoeken welke gevolgen het opspuiten van het zand voor de kust heeft. Daarnaast vinden Sociaal Zandvoort en PvdA dat er maatregelen moeten komen, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van waarschuwingsborden op de boulevard en het op de hoogte brengen van hulpdiensten. Op die manier denken de beide fracties dat problemen voorkomen kunnen worden.

Bron: Gemeente Zandvoort

Cookieinstellingen