Iconen van Amsterdam in Zandvoort aan Zee

Iconen van Amsterdam is het thema bij het Europees Kampioenschap Zandsculpturen van 2016. Het kampioenschap is sinds een aantal jaren een terugkerend ritueel in de badplaats.

Nederlands Kampioenschap

Wat in 2011 ooit is begonnen met een Nederlands Kampioenschap in Zandvoort, is in de daaropvolgende jaren uitgegroeid tot een Europees Kampioenschap. Dit jaar is voor het vijfde achtereenvolgende jaar dat het kampioenschap in Zandvoort plaatsvindt.

Deelnemers

De zandkunstenaars die ook wel ‘carvers’ worden genoemd, bestaan uit zes verschillende Europese landen. In de week van 30 juli tot en met 5 augustus kan het publiek deze zes deelnemers aan het werk zien hoe zij hun ‘Iconen van Amsterdam’ vorm gaan geven.

Zand

Deze week is het eerste zand al aangevoerd en zijn de houten bekistingen al neergezet, zodat de ‘carvers’ op 30 juli direct aan de slag kunnen gaan. Voor het thema is gekozen omdat Zandvoort een hechte relatie heeft met de hoofdstad. In de twee boeken die ds. Teunard van der Linden heeft geschreven, is daar al een onderdeel van terug te lezen. De kunstenaars maken beelden die alles het het thema Iconen van Amsterdam hebben te maken, zoals het concertgebouw, de tolerantie van Amsterdam en de architectuur.

Verspreid

De sculpturen zijn verspreid te zien. Op diverse pleinen in Zandvoort komen de Iconen van Amsterdam te staan. Zo zijn de creaties zowel in het centrum als op de boulevard te bewonderen. Daarnaast verzorgt Kunst Holland een extra sculptuur voor het Zandvoorts Museum, waarin het werk van diverse Nederlandse kunstenaars wordt verbeeld.

Organisatie

Zoals altijd organiseert ook dit EK Zandsculpturen de ZandacademieWorld Sand Sculpting Academy WSSA. Zij zijn de organisatie die wereldwijd zandsculptuuractiviteiten initieert en uitvoert. Elke deelnemer zal naar eigen inzicht dit thema verbeelden in een zandsculptuur. Het publiek kan de deelnemers aan het werk zien van 30 juli tot en met 5 augustus tussen 09.00 uur en 17.00 uur op de verschillende plekken in Zandvoort. Op 5 augustus zal een jury de winnaar bekend maken en de sculpturen zullen daarna nog te bezichtigen zijn tot november.

Informatie

Meer informatie over het EK Zandsculpturen en het aansluitende festival is te vinden op www.vvvzandvoort.nl

Cookieinstellingen