D66 vraagt college naar mogelijkheden schoolzwemmen

Foto: cc by sa 40 Wikimedia Jairvink

D66 Zandvoort heeft het college van burgemeester en wethouders in Zandvoort gevraagd naar de mogelijkheden tot schoolzwemmen. Aanleiding voor de Zandvoortse democraten is de verontrusting die de Reddingsbrigade Nederland via verschillende media heeft uitgesproken over de incidenten aan het water.

Verdrinkingen

Fractievoorzitter Ruud Sandbergen zegt in zijn brief namens D66 Zandvoort dat er dit jaar halverwege het zomerseizoen al meer volwassenen en kinderen zijn verdronken dan gedurende het gehele seizoen vorig jaar. Volgens Sandbergen vreest de organisatie dat het aantal verdrinkingen dit jaar nog verder zal toenemen.

Zwemvaardigheid

,,De Reddingsbrigade constateert verder dat dit o.a. het gevolg is van de steeds verder afnemende zwemvaardigheid van mensen. Uit onderzoek blijkt dat het aantal behaalde zwemdiploma’s in Nederland sterk afneemt”, zo schrift Sandbergen in zijn brief naar het Zandvoortse college.

Laag inkomen

Volgens de fractievoorzitter van D66 Zandvoort blijkt verder dat kinderen van ouders met een laag inkomen meer kans lopen om te verdrinken. In de ogen van Sandbergen komt dit omdat mensen eenvoudigweg geen geld hebben om zwemlessen voor hun kinderen te betalen.

Schoolzwemmen

,,De Reddingsbrigade Nederland bepleit dan ook met klem dat het schoolzwemmen zo snel mogelijk terugkomt om te voorkomen dat er nog meer kinderen verdrinken. Ook politieke partijen in de Tweede kamer hebben bij minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aangedrongen op de terugkeer van schoolzwemmen”, stelt Sandbergen in de brief namens D66 Zandvoort.

Verantwoordelijkheid

Volgens Sandbergen verwijst Minister Schippers echter naar de eerder gemaakte afspraak dat schoolzwemmen een verantwoordelijkheid is van gemeenten, scholen en ouders. ,,Gelet op het vorenstaande verzoek ik u in contact te treden met de besturen van de Zandvoortse basisscholen om na te gaan op welke wijze en voorwaarden het schoolzwemmen voor de Zandvoorste scholieren weer mogelijk wordt gemaakt”, zegt Sandbergen in de brief.

Cookieinstellingen