IJmuiden Ver niet duurder dan Hollandse Kust

IJmuiden Ver is niet duurder dan de Hollandse Kust. Dat is de conclusie van Stichting De Vrije Horizon (SVH) die een onderzoek heeft laten doen naar de plaatsing van windturbineparken voor de Nederlandse kust.

Voordeliger

Windturbineparken verder uit de kust zijn volgens de conclusies van de stichting aanmerkelijk voordeliger dan wat minister Kamp van Economische Zaken eerder heeft gepresenteerd. Het SVH trekt deze conclusie na verkennende onderzoeken van ECN en de duurzaamheidsadviseur Ardo de Graaf. Deze hebben in opdracht van de stichting onderzocht of windturbineparken zoals bij IJmuiden Ver kostenbesparend kan zijn.

Te hoog

Volgens duurzaamheidsadviseur De Graaf heeft het ministerie een andere rekenmethode gebruikt. De Graaf concludeert op basis van langjarige KNMI metingen en benchmarks van buitenlandse off shore windparken dat de tarieven waarmee ECN en de minister rekenen veel te hoog zijn. De adviseur krijgt bijval na recente inschrijvingen bij Borssele en Krigers Flak in Denemarken.

Keuze

Bij de verkenning van De Graaf heeft SVH gekozen om het onderzoek te laten toetsen door het gerenommeerde Noorse energiebureau Det Norske Veritas Germanischer Lloyd (DNV GL). Het bureau opereert wereldwijd op het gebied van energie.

Verschillen

Een ander opvallend verschil uit de memo van DNV GL is dat duurzaamheidsadviseur De Graaf wijst op een missende onderbouwing door het ministerie van de ECN-getallen. Het door Economische Zaken ingehuurde Decisio neemt wel de hoogste ECNschattingen mee van totaal van 940 miljoen euro als kostenverlaging te realiseren voor IJmuiden-Ver. ECN zelf geeft een middenwaarde van 300 miljoen euro aan, waarmee het rapport niet kan worden gezien als een conservatieve schatting.

Brief

Met deze uitkomsten en verkennende onderzoeken over onder meer IJmuiden Ver is er een begeleidende brief naar politiek Den Haag gestuurd. Zowel het ministerie van Economische Zaken als de leden van de Tweede en Eerste Kamer hebben van SVH een zelfstandig leesbaar addendum op het rapport De Graaf van 9 september en de validatie van DNV GL. In deze documenten zijn de belangrijkste conclusies nog eens bondig samengevat.

Energieakkoord

Volgens SVH kunnen de doelstellingen voor 2023 uit het energieakkoord ook gehaald worden wanneer de Kamer besluit tot plaatsing op IJmuiden Ver in plaats van op de Hollandse Kust. Wat volgens de stichting ook belangrijk is, is dat dit besluit zal bijdragen aan het versneld realiseren van de Parijse klimaatdoelstellingen doordat op deze locatie ruimte is voor bijna drie keer zoveel capaciteit. ,,Geen versnippering op verschillende locaties, maar concentratie op één locatie. Met daarbij behorende schaalvoordelen”, zo zegt de Stichting Vrije Horizon op haar website.

Bron: Stichting Vrije Horizon

Cookieinstellingen