NVWA vervolgt sluikreclame op peukenbakken niet

Foto: Onderzoeksredactie Tabak

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat de Japanse tabaksfabrikant Japan Tobacco International (JTI) niet vervolgen wegens sluikreclame. Dit staat te lezen in een webartikel van de Onderzoeksredactie Tabak. Afgelopen maand hebben onderzoeksjournalisten van dit mediaplatform ontdekt dat langs de Nederlandse kust nog honderden peuken- en afvalbakken staan met het logo van JTI waaronder Zandvoort.

Verboden

In het artikel staat dat reclame en sponsoring door de tabaksindustrie volgens de Tabaks- en rookwarenwet zijn verboden. Woordvoerder Paula de Jonge van de NVWA laat weten dat het JTI-logo op de peukenbakken niet als reclame wordt aangemerkt door de autoriteit. De NVWA spreekt van een setting waarin de uitingen zijn gedaan.

Verwijzing

De NVWA maakt een verwijzing naar een zaak uit 2007 over een boete die tabaksfabrikant Philip Morris kreeg omdat het logo zichtbaar is op de site van een studievereniging. Het sigarettenbedrijf heeft ook een financiële bijdrage geleverd aan een bedrijvenborrel voor studenten. Destijds heeft de rechter geoordeeld dat er geen overtreding is, omdat uit de setting is gebleken dat Philip Morris zich daar als een potentiële werkgever heeft gepresenteerd en niet als tabaksproducent.

Stickers

Eerder heeft de Onderzoeksredactie Tabak al over de sluikreclame op de stranden gepubliceerd. Na deze publicatie heeft minimaal één kustgemeente actie ondernomen. In het Zeeuwse Walcheren zijn de peukenbakken helemaal weggehaald, zo blijkt uit navraag door de collega’s van PZC.

Zandvoort

Volgens de Onderzoeksredactie Tabak heeft de gemeente Zandvoort beloofd dat de JTI-logo’s worden overgeplakt met stickers met daarop een vermelding: ‘roken is dodelijk’. De gemeente Den Helder denkt hier over na. Verder blijkt uit het vervolgonderzoek van de Onderzoeksredactie Tabak dat aan de kust van Noordwijk nog tientallen peukenbakken staan.

Schone Stranden

De peukenbakken zijn in het verleden geplaatst als onderdeel van de Green Deal Schone Stranden. Dit is een samenwerking van Nederlandse kustgemeenten, ministeries en derde partijen om de stranden schoon te houden.

Een afvalbak op het Zandvoortse strand met het betaalde logo door JTI

Betaalde bakken

Het Japanse tabaksbedrijf JTI heeft ook deelgenomen aan de samenwerking en heeft de peukenbakken ook betaald. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft vervolgens JTI tot twee keer op de vingers getikt om zich uit de Green Deal terug te trekken.

WHO-verdrag

Volgens een internationaal WHO-verdrag is samenwerking tussen de overheid en de tabaksindustrie onwenselijk. Het bedrijf trok zich pas na anderhalf jaar werkelijk terug, nadat Onderzoeksredactie Tabak navraag heeft gedaan over de kwestie.

Raadslid

In een eerder gepubliceerd artikel door het Haarlems Dagblad heeft CDA-raadslid Jan Beelen al gevraagd of de gemeente Zandvoort mee wil doen in de strafrechtelijke vervolging tegen de tabaksfabrikanten. Het Zandvoortse college heeft laten weten dat de gemeenteraad zich eerst daarover moet uitspreken.

Discussie

Het webartikel wat de Onderzoeksredactie Tabak heeft gepubliceerd, is juist actueel, omdat op dit moment een felle discussie plaatsvindt over een mogelijke strafrechtelijke aanpak tegen tabaksfabrikanten. In deze juridische strijd heeft strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq op dit moment een centrale rol die juist vindt dat de tabaksindustrie zich schuldig maakt aan het misleiden van de consument en de industrie wil vervolgen. Afgelopen week heeft het Openbaar Ministerie besloten om de tabaksfabrikanten niet te vervolgen, omdat volgens het OM de bedrijven zich aan de wettelijke regels houden.

 

Bron: Onderzoeksredactie Tabak/Caspar Bovenlander

Foto’s: Met permissie gebruikt van Onderzoeksredactie Tabak.

Cookieinstellingen