Circuit Zandvoort op pole position voor Nederlandse Formule 1 race

Het Circuit Zandvoort staat op ‘pole position’ voor een Nederlandse Formule 1 race, maar een handtekening zetten bij het kruisje bij het aanbod van het Formula One Management gaat vooralsnog niet zo maar gebeuren. Er is nog wel wat nodig om daadwerkelijk Max Verstappen door de duinen zien rijden.

Media aandacht

Lokale omroep ZFM Zandvoort, NH Nieuws, NOS maar vooral De Telegraaf hebben voor de nodieg media aandacht gezorgd als het gaat om het organiseren van een Nederlandse Formule 1 race op Zandvoort. Hoewel de harten van veel Zandvoortse inwoners een vreugdesprongetje maken en dat voor de camera van NH Nieuws hebben laten blijken, klinken er ook voorzichtige geluiden.

Voorzichtig

NOS verslaggever Louis Dekker meldt dat er moet nog wel het een en ander gebeuren. Dekker omschrijft de berichtgeving in De Telegraaf als ‘een smeekbede‘. Volgens Dekker moet er behoorlijk wat geld betaald worden aan de bazen van de Formule 1 en is het circuit volgens de verslaggever bij lange na nog niet ‘Formule 1-proof.

Stappen

Op NPO Radio 1 heeft eigenaar Bernhard van Oranje gezegd dat er nog een hoop stappen nodig zijn die hij en mogelijke partners moeten zetten om de Formule 1 naar Zandvoort te halen. In het gesprek wat de NPO Radio 1 met hem heeft gevoerd is het geen kwestie van een krabbel zetten.

Droom

Wel is Prins Bernhard jr. duidelijk over de aspiraties die het Zandvoortse circuit heeft. ,,Het is onze droom om dit in Nederland in 2020 mogelijk te maken”, aldus de prins. ,,Het is nu zaak dat we met het bedrijfsleven daadwerkelijk het geld bij elkaar weten te krijgen. Ik denk dat we heel erg ver zijn”, laat de prins weten aan NPO Radio 1.

Sneller slaan

Dat de harten van veel Zandvoortse inwoners sneller slaan bij het woord Formule 1 op het Circuit Zandvoort ondervinden de verslaggevers van NH Nieuws. Uit de reacties blijken dat vrijwel de meerderheid van de inwoners het zien zitten dat Zandvoort nu op ‘pole position’ staat als het gaat om de organisatie van de Nederlandse Formule 1 race.

Historie

Het is ook de historie van de Formule 1 en ook dat veel Zandvoorters nostalgische gevoelens krijgen bij de Formule 1 van toen. Hoewel het nu een andere tijd is, maken de inwoners die voor de camera van NH Nieuws zich al op voor 2020.

Gemeente

Ook de gemeente Zandvoort reageert enthousiast op het aanbod van de Formule 1 bonzen. VVD wethouder Ellen Verheij-de Haas is opgetogen over de pole position van het Circuit Zandvoort voor een Nederlandse Formule 1 race. „Dit is heel mooi en waanzinnig”, zegt Verheij in het radioprogramma Spraakmakers op NPO Radio 1. De VVD wethouder heeft na het vertrek van voormalig wethouder Gerard Kuipers de portefeuille toerisme en economie gekregen.

Geld

Om de Formule 1 terug te halen naar het Circuit Zandvoort is er serieus geld nodig. De bazen van de Formule 1 verwachten een zogenaamde fee van twintig miljoen. In totaal is er tussen de 30 miljoen en 40 miljoen nodig om een Nederlandse Formule 1 race te houden. Volgens Verheij kan er financieel niet al te veel van een kleine gemeente als Zandvoort worden verwacht. Wel kan volgens haar op een andere manier een steentje worden bijgedragen.

Cosmetisch

Oud Formule 1 coureur en Zandvoort Jan Lammers denkt dat tachtig procent van die verbouwingen cosmetisch zijn. Lammers is NOS-analist en bekijkt het nieuws op Lammersiaanse wijze. ,,Er worden een aantal harde eisen gesteld vanwege de veiligheid en de faciliteiten om alle teams te huisvesten”, zegt Lammers voor de NOS.

Aanpassen aan faciliteiten

,,Maar kijk naar de Grand Prix van Monaco, daar heb je niet dezelfde faciliteiten als in Austin”, doelt Lammers op de hypermoderne baan in Texas. ,,Daarmee is wel het bewijs geleverd dat als de Formule 1 ergens heen wil, het wel in staat is een beetje in te schikken en zich aan te passen aan de faciliteiten”, zegt de Zandvoorter.

Bron: NOS, De Telegraaf en NH Nieuws.

 

Reacties

Cookieinstellingen