Herten centraal in ‘Oh my deer’

Foto: Yvonne Steenbergen

De Zandvoortse Yvonne Steenbergen exposeert sinds 15 december met ‘Oh my deer’ over het hert en misschien wel alle herten. Het thema van de expositie heet ook ‘Herten in de Amsterdamse Waterleidingduinen’ en is tot en met 15 februari 2016 te zien in woonzorgcentrum Huis in de Duinen. De foto’s die nu te zien zijn, is een verzameling van foto’s die Yvonne heeft gemaakt, vanaf het moment dat ze een fototoestel krijgt.

Het hert

Oh my deer 1 Yvonne SteenbergenHet hert is volgens Yvonne een schitterend dier. ,,Ieder dier is weer anders. Ieder hert is uniek”, vertelt ze. Ze maakt daarbij de vergelijking met mensen. Het fascinerende zit volgens Yvonne ook in het natuurverschijnsel dat herten hun geweien elk jaar afwerpen.

Het duin

Yvonne komt graag in de Amsterdamse Waterleidingduinen. ,,De duinen zijn een schitterend natuurgebied”, zegt ze. Yvonne kijkt er ook naar uit als alle drie de natuurbruggen klaar zijn, omdat dan het oppervlakte groeit naar 7000 hectare. ,,Een damhert heeft maar één hectare nodig om te leven”, vertelt Yvonne verder. Tussen de regels door is te beluisteren dat ze de afschot van tachtig procent niets vindt. Yvonne ziet juist een oplossing als de natuurbruggen er zijn, zodat er een groter leefgebied voor de herten ontstaat.

Planten

Oh my deer 3 Yvonne SteenbergenEen groter duingebied kan ook weer betekenen dat een bepaalde plantensoort misschien terug kan komen. Veel van de herten hebben deze plantensoort gegeten om in leven te kunnen blijven. Het mooiste is als de natuur weer teruggaat naar de oorspronkelijkheid. Daar hoort dat plantje volgens Yvonne ook bij.

Reacties