De sluiting van het ABN AMRO bankkantoor in Zandvoort, past in het digitale tijdsbeeld. Steeds meer banken verlenen hun diensten via het internet. Het bankkantoor wat ooit in de jaren zeventig en tachtig belangrijk is geweest voor de dienstverlening, bestaat niet meer. Waar een klant vroeger zijn zaken op kantoor heeft gedaan, doet deze dat nu steeds meer via de pc, tablet of smartphone.
Opvallend
Uit een bijlage van de beantwoording van vragen die het Tweede Kamerlid Merkies van de SP aan minister Dijsselbloem van Financiën heeft gesteld, blijkt dat de minister de ontwikkelingen ook al heeft gezien. Dijsselbloem zegt dat de consument de bankzaken steeds meer via het internet en de mobiele telefoon doet. Verder haalt de minister de Bereikbaarheidsmonitor van 2013 aan. Daarin zegt Dijsselbloem dat er binnen vijf kilometer een fysieke bancaire gelegenheid moet zijn, voor plaatsen die dit niet hebben.
Verdwijnen
Ook een artikel uit het Financiële Dagblad van ongeveer een jaar geleden, blijkt waarom de kleine bankkantoor verdwijnt. FD journalisten Pieter Lalkens en Martine Wolzak vertellen zelfs een anekdote over een ABN AMRO bankkantoor in Veenendaal. Op woensdag komt de visboer langs om zijn dagomzet af te geven aan de kageldsafdeling van de plaatselijke bank. 'Geld stinkt niet' melden de journalisten nog. De afgelopen tien jaar zijn bankkantoren met 52% afgenomen. De afname komt vooral door het mobiel bankieren.
Toekomst
In kleine plaatsen waar zowel het bankkantoor en in sommige gevallen de geldautomaten zijn verdwenen, nemen de slager en de bakker de functie over. In Zandvoort zal na de sluiting van het ABN AMRO kantoor nog slechts één punt zijn waar mensen terecht kunnen met specifieke vragen. Dat is bij de Bruna in Zandvoort van Sjaak Balkenende voor ING bankzaken. Fysieke bankkantoren zullen er wellicht blijven. Er is ook een toekomstvisie dat banken zich slechts tijdelijk gaan vestigen. Een 'pop-up' bankkantoor. Zandvoort heeft inmiddels het predikaat 'pop-up' gemeente gekregen.