Agressie tegen huisartsen is niet nieuw

Foto: Pixabay Public Domain Pictures CC0 Public Domain

Agressie tegen huisartsen is niet nieuw. De afgelopen week heeft de politie in Zandvoort een man aangehouden omdat die zijn huisarts met een bijl heeft aangevallen. Bij de arrestatie heeft de politie gemerkt dat de man in een verwarde toestand heeft gezeten.

Agressie

Het zal je als huisarts maar gebeuren dat je wordt aangevallen door iemand met een bijl. Een Zandvoortse huisarts is net op tijd geweest om zich in veiligheid te brengen, op het moment dat een man de arts aanvalt met een bijl. De politie heeft de man aangehouden en hebben meegenomen naar de crisisopvang waar hij gedwongen is opgenomen. Het heeft gezorgd voor verschrikte reacties op de facebookpagina van de politie Kennemer Kust.

Protocol

Zo heeft de Huisartsenvereniging in Gent een protocol opgesteld wat de veiligheid van artsen en medewerkers bij agressie kan verhogen. De maatregelen zijn vooral preventief. Tips voor de veiligheid zijn onder meer:

  • Arts en chauffeur zijn steeds te bereiken op hun GSM en wisselen nummers.
  • Bij onveilige of onrustwekkende situaties de chauffeur mee naar binnen vragen.
  • Oproepen van de huisartsenwachtposten worden prioritair behandeld door de politie.
  • Je eigen veiligheid gaat voor, soms is de situatie verlaten de beste oplossing.
  • Blijf zelf rustig.
  • Op de wachtpost zijn er alarmknoppen in alle kabinetten (onderaan de bureaus) om stil alarm te activeren en de politie te waarschuwen.
  • Beantwoord agressie of geweld nooit met geweld.

België

Het Belgische Knack heeft in december 2015 ook al een artikel geplaatst van de Vlaamse parlementariër Freya Saeys van het Open VLD. Saeys pleit voor onder meer een veiligere wachtkamer. ,,We zullen als artsen -of we nu willen of niet- beter moeten leren omgaan met de maatschappelijke realiteit van toegenomen geweld. We moeten ook nadenken over hoe we onze praktijk inrichten”, zegt zij in een discussiestuk op het Belgische mediaplatform.

Reacties