Simone Peerdeman legt emotie in tijdsbeeld vast in thema ‘Wat doet corona met jou?’

Foto: Jaap Koper

Een foto kan veel zeggen en zeker zoals de Zandvoortse fotografe Simone Peerdeman dat doet door de emotie in het huidige tijdsbeeld vast te leggen. Van verschillende banen zoals verkoopsters van CD’s en buschauffeur, is zij erin geslaagd om als fotografe het inkomen te verdienen. Zeg maar gerust dat je van je liefhebberij, je beroep hebt weten te maken.

Eigen project

Op dit moment is Simone bezig met een eigen project met als thema: ‘Wat doet corona met jou?’ Dan gaat het niet om de ziekte zelf die iemand misschien heeft opgelopen, maar meer over de tijd waarin iedereen te maken heeft met het vermaledijde virus. Het gaat niet alleen om de schade die corona zelf aanricht, maar ook de indirecte gevolgen zoals een lockdown of maatregelen die het dagelijkse leven beperken.

Vaste plaats

Om de mens die Simone op het oog heeft te kunnen vastleggen, staat Simone op een vaste plaats. Daar waar het Kerkplein overgaat in de Poststraat heeft ze een witte wand van een oud Zandvoorts pand weten te vinden, waar ze willekeurige mensen fotografeert. Dat is geen foto waarbij je zelf het beste van je laat zien, maar gewoon zoals je dagelijks bent. Op die manier moet het beeld voor zich spreken.

‘Fotografie is voor mij hét medium voor expressie’

,,Kunst is verrijkend, inspirerend en biedt soms ook troost. Fotografie is voor mij hét medium voor expressie. Deze tijd is uniek en niet alleen ik, maar iedereen wordt er op een bepaalde manier door beïnvloed. Door mensen op straat te benaderen met de vraag hoe zij zich tot de pandemie verhouden en of ik een portret mag maken, kom ik in contact, is er verbinding, zijn er verschillen en overeenkomsten. Er is ruimte voor dialoog, waarin soms een weerklank te vinden is. Bijna net als in een museum, wanneer je met een vreemde aan de praat raakt door iets wat je ziet. Die korte waardevolle momenten. Die creëer ik nu zelf met behulp van mijn camera en degenen die ‘ja’ zeggen op mijn vraag”, vertelt ze.

Meerdere mensen in een paar uur

Op een maandagmiddag fotografeert ze in drie uur tijd vier mensen, waarvan de gepensioneerde Zandvoortse ondernemer Peter Tromp er één van is. Ook bij Tromp laat deze periode de nodige sporen na, want als één van de drijvende krachten van Classic Concerts, merkt hij dat maar al te goed is. Sinds vorige week leeft Zandvoort een klein beetje op met de opening van de winkels en terrassen.

Eigen website

Terug naar Simone. Voor al het beeldmateriaal wat ze van de verschillende mensen maakt, heeft ze een titel: ‘Setting Of Side Effects’. Een indruk van dit alles is te vinden op haar eigen website, waar naast dit thema ook andere series zijn te vinden die Simone heeft gemaakt.

Reacties

Cookieinstellingen