Kathaai gevangen voor Zandvoortse kust

Foto: Kathaai Wikimedia Petra Karstedt (CC BY SA 2.5)

Een kathaai vangen gebeurd je niet elke dag. Het overkomt de Zandvoortse zeevisser Leo Haak die deze bijzondere haai en om bij Leo’s achternaam te blijven, aan de haak slaat.

Kathaai

Op het internet zijn een aantal beschrijvingen te vinden over deze vis. De haaiensoort die door Leo Haak is gevangen is nauw verwant aan de hondshaai en behoren allebei tot de familie van de hondshaaien. Alleen kan een kathaai groter worden dan de hondshaai

Bijzonderheden

De vissoort heeft een aantal bijzonderheden. De kathaai kan een lengte hebben van maximaal 165 cm lang zijn, wat vrij klein is voor een haai. Ze hebben twee vrij kleine rugvinnen met kleine kieuwspleten. De spuitgaten zijn vrij klein maar zijn wel goed te zien.

Tanden

De tanden zijn niet zo groot, maar zo hebben deze haaien altijd meerdere rijen tanden tegelijkertijd in gebruik. Hun tanden hebben verschillende punten. Deze zijn uitermate geschikt voor de prooien die de haaiensoort vangen. Dat zijn vooral kreeftachtigen en inktvissen. Hoewel er ook roofvissen zijn die ook de kathaai een lekkere maaltijd vinden.

Leefomgeving

De kathaai leeft in de Noord-Atlantische Oceaan, de Middellandse zee en de Noordzee op soms wel 400 meter diepte. Langs de Nederlandse kust komt de vis niet veel voor, omdat de haai meer een voorkeur heeft voor rotsachtige bodems.

Uniek

De vangst voor de kust van Zandvoort van Haak is daarom uniek. Aan het einde van de dag heeft de Zandvoortse zeevisser zijn vangst bestudeerd en ziet tot zijn stomme verbazing de haai in een van zijn netten zitten. ,,Ik vis al vijftig jaar, maar ik heb er nog nooit één gevangen”, klinkt het verbrluft uit de mond van Haak.

Kwaliteit

Dat Haak juist nu de vis heeft gevangen, komt volgens hem misschien wel door de kwaliteit van het zeewater. ,,Er wordt minder geloosd, waardoor de zee alleen maar schoner wordt”, klinkt het uit de mond van de visser.

Panklaar

Wie denkt dat de kathaai panklaar inde keuken van Haak is verdwenen, heeft het mis. ,,Ik heb haar netjes verzorgd, een foto gemaakt en weer teruggezet”, zegt hij. “Ze is hoogzwanger.”

Reacties