Paalzitten voor een vrije horizon

Foto: Gemeente Zandvoort

Afgelopen weekend hebben Albert Korper, Ron de Jong en Irma de Jong-van Middelkoop meegedaan aan het paalzitten in Noordwijk. Doel van de actie is om meer handtekeningen op te halen voor een petitie tegen de voorgenomen kabinetsplannen om windmolens te plaatsen binnen de twaalf mijlszone.

Vrije Horizon

In een vraaggesprek voor ZFM Zandvoort zegt Irma de Jong-van Middelkoop dat wanneer je mensen duidelijk maakt waar het om gaat, dat mensen ook schrikken. Het gaat om een vrije horizon en dus een landschappelijk belang.

Ervaring

Paalzitten is toch een beleving. In september vorig jaar hebben de Zandvoortse paalzitters al beschreven hoe bijzonder is om te zitten in een paal bij de vloedlijn. Naast het doel waar het om gaat, is het paalzitten in Noordwijk voor Irma de Jong-van Middelkoop toch ook een ervaring om tijdens hoogwater de paal in te gaan.

Bizar

,,Het is echt bizar. Ik had een boek meegenomen en ik heb geen letter gelezen.Ik heb van de vier uur mij geen minuut verveelt”, zegt Irma. De Zandvoortse heeft het makkelijk nog twee uur kunnen uithouden. Tijdens het paalzitten zijn er wel mensen op het strand

Weer

Wat Irma vooral heeft meegemaakt¬†tijdens het zitten zijn de voortdurende weersveranderingen. Het ene moment ziet ze de wolken samen pakken, het andere moment valt er een stevige bui om weer te worden opgevolgd door een felle opklaring. ,,Af en toe is er een verloren wandelaar, want vanwege het weer zijn er niet veel mensen op het strand”, vertelt Irma.

Reacties