Jutterskofferbakmarkt is herkansing voor vrijmarkt

Foto: Jaap Koper

De Jutterskofferbakmarkt is voor sommige Zandvoorters een herkansing geweest om hun spullen te verkopen, wat tijdens Koningsdag niet is gelukt. Het mooie weer heeft voor wat mensen gezorgd die de markt hebben bezocht.

Weer

Het kan verkeren met het weer. Is het iets meer dan een week geleden nog herfstachtig en bijna winter, op 5 mei waar Hemelvaartsdag en Bevrijdingsdag samen zijn gevallen is het eindelijk voorjaar. Voor de deelnemers aan de door ONAIR-Events georganiseerde Jutterskofferbakmarkt is de dag een prima dag om spullen te verkopen.

Max Verstappen

Een vaste deelnemer aan de kofferbakmarkt uit Zandvoort, probeert posters te verkopen die te maken hebben met het Circuit Park Zandvoort. Erg actueel is het wel, want op enkele posters is de beeltenis van Max Verstappen te zien uit het Toro Rosso tijdperk. Die kunnen nu al wat opleveren, omdat de jonge Limburger sinds deze week over is gestapt naar het team van Red Bull.

Geschiedenis

Zandvoorters zijn geïnteresseerd in hun geschiedenis. De avonden van het Genootschap Oud-Zandvoort en De Babbelwagen zitten vaak vol. Ook op de Jutterskofferbakmarkt is daar het nodige over de Zandvoortse geschiedenis te vinden, zoals Engel Scholtenlo die met een bijzondere foto aan komt zetten.

Overzichtsfoto

Zo laat Scholtenlo een overzichtsfoto zien van de zuidkant van Zandvoort zien, waar goed te zien is hoe de Duitse bezetter zich heeft verdedigd tegen een mogelijke geallieerde aanval. Scholtenlo’s interesse ligt bij de bunkers en dat is op de overzichtsfoto goed te zien.

Dorp

De uitleg die hij geeft is dat de verdedigingswerken van de Duitsers ooit zijn genummerd. ,,Het zijn dorpen binnen een dorp”, vertelt Scholtenlo. Vanwege zijn kennis over de bunkers weet hij dat de gestationeerde troepen zichzelf hebben moeten bedruipen.

Betekenis

De foto die hij laat zien, geeft ook een dubbele betekenis. Het plaatje is gemaakt direct na de overgave van de bezetter. Treffender kan het haast niet zijn, omdat het allemaal plaatsvindt op het 5 mei festival wordt gehouden op het Gasthuisplein.

Reacties