Nieuw Unicum specialiseert zich in MS

Foto: Jaap Koper

Nieuw Unicum wil zich steeds meer specialiseren op het gebied van MS. Nieuw is dat niet, want enkele weken geleden zijn een groep MS (multiple sclerose) patiënten gestart voor een wandeling vanuit het Zandvoortse zorginstelling voor een wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Bijdrage

Tijdens de open dag bij Nieuw Unicum vertelt coördinator beroepsopleidingen Joop van der Meer dat de organisatie een bijdrage wil leveren op het gebied van MS. Nieuw Unicum werkt daarbij samen met het VU Medisch Centrum. Volgens Van der Meer legt Nieuw Unicum zich juist toe op mensen die MS hebben en intensieve zorg nodig hebben. De zorginstelling heeft al een regionale erkenning voor deze ziekte, maar wil nu ook landelijke erkenning.

Medewerkers

Tijdens de open dag hebben belangstellenden een beeld kunnen krijgen welke mogelijkheden er zijn om kennis op te doen in een specifieke zorginstelling als Nieuw Unicum. De mensen die willen werken bij Nieuw Unicum moeten soms een tandje bij schakelen vergeleken met andere zorginstellingen. Medewerkers die nu bij de zorginstelling werken hebben veelal een MBO niveau. Alleen verwacht Nieuw Unicum wel wat verwacht van toekomstige medewerkers. ,,We leggen de lat hoog”, zegt Van der Meer.

Dagbesteding

Naast de opleidingen die Nieuw Unicum doet, heeft de zorginstelling ook aandacht voor een goede dagbesteding. Nieuw Unicum is op zoek naar vrijwilligers die de professionele vakkrachten kunnen ondersteunen. Door de inzet van vrijwilligers kunnen de cliënten langer meedoen aan de activiteiten. Vrijwilligers zijn ook nodig op een ander vlak nodig, zoals het bijhouden van een schelpenpad of een tuintje die de zorginstelling op het terrein heeft.

Mogelijkheden

Bij Nieuw Unicum kijken de medewerkers naar de mogelijkheden van een cliënt. Het gaat volgens Yvonne Kardol naar wat mensen wel kunnen. Een voorbeeld is de eerder genoemde wandeling die MS patiënten hebben gemaakt in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Gesprek

Manager Richard Bols is ook aanwezig op de open dag. Bols is een man die regelmatig op de afdelingen is te vinden. Hij gaat ook het gesprek aan en soms gaan die gesprekken zelfs naar detailniveau. ,,Je moet luisteren naar je mensen”, zegt Bols.

Reacties

Cookieinstellingen