Zandsuppletie belangrijk voor Zandvoort

Foto: Wim Meijer Fotografie

Rijkswaterstaat is met zandsuppletie bezig voor de kust van Zandvoort en Bloemendaal. Zand in de zee spuiten… het lijkt net zoiets als ‘water naar de zee dragen’ maar niets is minder waar: deze actie heeft al eerder in 2004 en 2008 zijn nut bewezen. Want dankzij eerder ‘zandinjecties’ ligt ’t strand van Zandvoort en Bloemendaal nog steeds op z’n plaats.

Onderhoud

Al in april is Rijkswaterstaat begonnen met een bijzonder stukje onderhoud van de kust bij Zandvoort en Bloemendaal. Over een afstand van 7,5 km wordt zo’n 2,4 miljoen kuub zand onder water aangebracht. Doel van deze zandsuppletie: het goed beschermen van beide badplaatsen tegen de zee. Het is een actie die nog tot het najaar door zal gaan.

Bewezen succes

Het aanbrengen van extra zand voor de kust heeft z’n nut al eerder bewezen. Ook in 2004 en 2008 voert Rijkswaterstaat al een zandsuppletie uit, en met succes, want de boulevards van beide badplaatsen liggen er nog altijd onaantastbaar bij. Wat echter wel duidelijk is, is dat het aanbrengen van extra zand een periodiek terugkerende actie is.

Aanleg zandbank

Bij een zogenaamde vooroeversuppletie wordt ongeveer 750 meter van het strand, op 5 meter diepte, een zandbank gemaakt. Wind, golven en stroming verspreiden het zand geleidelijk richting het strand. Dit zand zorgt er zo voor dat de kust sterker wordt.

Zandsuppletie Wim Meijer Fotografie 5I5A8667 1024x339

Kustonderhoud

De werkzaamheden voor de kust van Zandvoort en Bloemendaal maken deel uit van een totaalprogramma voor kustonderhoud van Rijkswaterstaat. Samen met de waterschappen onderhoudt Rijkswaterstaat de Nederlandse kust. Als ze dat niet zouden doen, kan Nederland na verloop van tijd een groot deel van het land kwijtraken aan de zee. En dan spreken we over een deel waar veel mensen wonen en veel bedrijven zijn gevestigd. Door het opspuiten van zand op en vlak voor de kust houdt Rijkswaterstaat de kustlijn op zijn plaats. Zo blijft Nederland goed beschermd tegen de zee.

Geen overlast badgasten

Overigens hoeven de badgasten zich gedurende de komende zomer- en vakantiemaanden geen zorgen te maken dat het strandplezier wordt ondermijnd door deze zandsuppletie omdat gedurende de maanden juli en augustus door Rijkswaterstaat niet op het strand wordt gewerkt.

Kustonderhoud andere plaatsen Noord-Holland

Behalve Zandvoort en Bloemendaal wordt deze actie ook uitgevoerd op en rond de stranden van Heemskerk, Egmond, Bergen en Schoorl en Callantsoog. Kijk voor meer informatie en de planning op: Planning kustonderhoud Rijkswaterstaat.

Bron: Wim Meijer van Beverwijk.Nieuws.nl en Heemskerk.Nieuws.nl

Reacties

Cookieinstellingen