Zandkunstenaars onderweg met ‘Iconen van Amsterdam’

Foto: Jaap Koper

De zandkunstenaars die meedoen aan het EK Zandsculpturen zijn over de helft. Op dit moment zijn zes kunstenaars bezig hun ‘Iconen van Amsterdam’ verder vorm te geven. Vijf van de zes sculpturen staan op het Badhuisplein en één op het Kerkplein.

Kampioen

Ook Maxim Gazendam uit Utrecht is erbij en heeft vorig jaar met zijn sculptuur het Europese Kampioenschap binnengehaald. Dit jaar maakt de Utrechter een sculptuur van het Concertgebouw. Gazendam is bij alle uitgaven van het EK geweest in Zandvoort en kent al de nodige Zandvoorters.

Verschil

Op zaterdag is Gazendam net als alle andere zandkunstenaars begonnen met het thema ‘Iconen van Amsetrdam’. Het is voor hem altijd weer even aftasten wat voor zand er wordt gebruikt, omdat het zand per plaats nogal verschilt. ,,Alleen het zand van Zandvoort en Scheveningen is al een wereld van verschil”, zegt Gazendam over het gebruik van het zand voor het maken van een sculptuur. ,,Overal op de wereld is ander zand”, zegt hij.

Ontwerp

Gazendam werkt volgens een concept en een idee. Dat is voor hem het vertrekpunt voor het uiteindelijke resultaat. Tijdens het werk probeert hij ook een balans te vinden om zowel iets tegen het passerende publiek wat te zeggen, maar ook om door te blijven werken aan zijn sculptuur. Belangrijk is ook dat de verschillende kant van het sculptuur ook met elkaar communiceren.

Het Concertgebouw na één dag
Het Concertgebouw na één dag

Proces

Volgens Gazendam is het maken van een sculptuur het leukste wat er is. Als het eenmaal af is, dan kijkt de zandkunstenaar alweer uit naar het volgende project. ,,Het is vooral de weg naar het resultaat toe, wat ik leuk vind”, zegt hij.

November

Als de week voorbij is en de zandkunstenaars weer op weg zijn naar hun volgende uitdaging, kan het publiek de sculpturen tot en met november bekijken. De zandkunstenaars brengen een vernislaagje aan zodat het zand goed aan elkaar blijft plakken en de laag beschermt het kunstwerk tegen weersomstandigheden.

Reacties

Cookieinstellingen