Nazorg belangrijk onderwerp bij Zandvoortse Veteranendag

Foto: Jaap Koper

Nazorg is het centrale onderwerp geweest tijdens de Zandvoortse Veteranendag in de Haven van Zandvoort. Overste Frans Jansen van de Koninklijke Marine heeft dat tijdens de bijeenkomst met de Zandvoortse Veteranen vooral dit onderwerp aangeroerd, omdat Defensie in de laatste jaren is veranderd.

Verandering

De verandering heeft vooral plaatsgevonden als het gaat om uitzendingen van defensiepersoneel. Eerst heeft de krijgsmacht dat met bataljons gedaan, maar nu is het meer een samenstelling van diverse groepen met diverse specialismen. Jansen geeft tijdens zijn uitleg dat dit vooral te maken heeft met de manier van werken, omdat eerst door verschillende onderdelen bij defensie op een aantal punten dubbel werk is gedaan. Dat is nu veranderd.

Nazorg

De aandacht is vooral uit gegaan op het punt van de nazorg. Vooral op dat punt is er volgens Jansen de voorbije jaren veel aangedaan. Ook nu is nazorg belangrijk omdat defensiepersoneel steeds meer individueel aan een missie deelnemen.

Verbetering

Vooral de oudere Zandvoortse Veteranen zijn tevreden over de manier waarop Defensie nu de nazorg doet. Één van de Zandvoortse Veteranen die aan de missie bij Korea heeft meegedaan, zegt tijdens de bijeenkomst dat dit vooral prettig is voor de jongere generatie.

Libanon

De Zandvoortse Veteraan Ron de Jong heeft ooit deelgenomen aan de Libanon missie. De Jong vertelt dat hij aan die missie heeft meegedaan omdat hij zich echt nuttig heeft willen maken. ,,Tijdens de missie ben ik vaak in mijn eentje zonder radio van de ene post naar de andere gereden, zonder dat men er zicht op had”, zegt hij. Na de Libanon missie is Defensie de nazorg voor de militairen echt gaan ontwikkelen, omdat juist in deze periode er bij militairen na de missie op sommige punten is misgegaan.

Waardevol

Slotconclusie is dat iedereen het een waardevolle bijeenkomst heeft gevonden. De vrijwilligers van ‘Keep them rolling’ hebben met een legerjeep enkele veteranen voor een rit over de strand meegenomen, onder een stralende najaarszon met evenzo een aangename temperatuur.

Reacties

Cookieinstellingen