Garnalenpellen blijft ook een Zandvoortse traditie

Foto: Jaap Koper

Garnalenpellen blijft ook een Zandvoortse traditie. De deelnemers aan het zevende Open Nederlandse Kampioenschap Garnalenpellen doen dat bij café Het Juttertje in Strandpaviljoen Thalassa.

Professioneel

Dat garnalenpellen haast ook nog professioneel wordt benaderd en bijna wetenschap is, blijkt wel uit de woorden van voormalig winnaar Paul Laarman uit 2014. ,,We hebben wel eens gepeld met een hoger bakje, waarbij je je hand een beetje moet optillen om de garnaal erin te werpen”, zegt. Bij een lager bakje gaat dat toch iets prettiger. ,,Het scheelt een handeling”, zegt de voormalige winnaar uit 2014.

Traditie

Bij de familie Bluijs uit Zandvoort heeft het garnalenpellen een prominente rol gespeeld. ,,Ik heb het van huis uit meegekregen”, vertelt Patricia Bluijs. Ze vertelt dat ze als klein meisje van vier voor het eerst zelf heeft mee zitten pellen, op het moment dat vader Bluijs met de buit binnen komt zetten. ,,Het is net als met fietsen. Je verleert het niet”, zegt ze.

Statushouders

Voorafgaand aan het kampioenschap hebben ook enkele statushouders gekeken hoe het pellen van garnalen in zijn werk gaat. Een groep van 40 statushouders heeft voor het pellen van de wat doorgewinterde pellers een poging gewaagd om een aantal garnalen uit het jasje te halen. Eerder hebben de statushouders meegeholpen om de garnalen uit zee halen, waarna ze les hebben gekregen hoe ze de garnalen hebben moeten pellen.

Kampioenschap

Een kampioenschap garnalenpellen moet haast volgens de traditie in een Zandvoorts paviljoen plaatsvinden. Kim Molenaar van Thalassa heeft samen met onder meer haar oma, haar vader Huig Molenaar en voormalig dorpsomroeper Klaas Koper een kleine demonstratie gegeven hoe het moet. Uiteindelijk zijn de deelnemers daarna van start gegaan, waarbij het volgens Paul Laarman mogelijk is om binnen tien minuten zeker honderd gram gepelde garnalen te leveren. De winnaar is bij het plaatsen van dit stukje nog niet bekend.

Reacties

Cookieinstellingen