Gewicht verliezen en jezelf vinden in het nieuwe jaar

Foto: Jaap Koper

Het boek ‘Jezelf vinden. Gewicht verliezen’ is alweer een week of drie te krijgen. Schrijver van het boek is MarieCke Fransen die zelf behoorlijk heeft geworsteld met het probleem van gewicht verliezen. Nu het nieuwe jaar voor de deur staat, kan het  boek behulpzaam zijn voor mensen die echt willen starten met goede voornemens.

Het boek

MarieCke heeft het boek geschreven na een periode waar ze te maken heeft met eetbuien en overgewicht. Na enkele diëten, besluit ze om echt uit te zoeken hoe het zit met voeding. Nu zij de kennis heeft, wil ze dat graag met anderen delen via het boek wat zij heeft geschreven.

Suiker

Wie het boek leest, leest dat MarieCke stelling neemt tegen geraffineerde suikers. Het derde hoofdstuk over voeding gaat daarover. Zo schrijft ze hierover: ‘Even voor de duidelijkheid: ons lichaam heeft suiker nodig voor de levering van energie.’ De geraffineerde suiker is gemaakt uit suikerriet of suikerbiet. Zo gaat het haar niet om een guerilla te voeren tegen de voedingsindustrie, maar meer om de mensen de ogen te laten openen. Ook over het gebruik van suiker.

Mindsetting

Nu gaat het niet alleen om de suikers, maar ook om een mindsetting. Beweging is ook belangrijk voor een gezonde leefstijl. De lezer van het boek ‘Jezelf vinden. Gewicht verliezen’, kan daar uit opmaken dat het om het individu zelf gaat. Of zoals MarieCke het omschrijft: ‘Zorg goed voor je lichaam, je bent het waard en niemand anders doet het voor je! Een excuus om bijvoorbeeld niet te bewegen is er niet, omdat mensen pakweg 60.000 jaar gelden de hele dag in beweging zijn geweest.

Voedingslogboek

In het boek zit ook een voedingslogboek. Dat laatste is onder meer ook bedoeld voor mensen die hulp willen hebben om hun eetbuien onder controle te krijgen. Naast het boek is MarieCke ook een personal coach. Bij ‘Mind Your Step’ wat MarieCke ook doet, krijgen mensen persoonlijke begeleiding. Zo staat ze er bijvoorbeeld op dat wanneer iemand de aandrang heeft tot een eetbui, MarieCke belt, zodat zij inzicht krijgt wat iemand beweegt om te gaan eten.

Kwetsbaar

In de eerste hoofdstukken stelt MarieCke zich kwetsbaar op. Ze beschrijft zelf wat een eetverslaving en overgewicht met haar zelf heeft gedaan. Om haar eigen problemen te overwinnen, heeft zij zich verdiept in voeding en ook het effect wat voeding heeft op het menselijk lichaam. Zelf heeft ze te maken gehad om altijd aardig te worden gevonden. Eetbuien hebben een oorzaak. ,,Angst en onzekerheid zijn ongezonde raadgevers”, zegt MarieCke.

Voornemens

Wie toch wat wil met hem of haar eigen goede voornemens, heeft met dit boek in ieder geval een goed houvast. Iedereen die het boek leest, heeft de keuze. Wil je verder leven op de automatische piloot of toch die verantwoorde keuzes maken. Het boek ‘Jezelf vinden. Gewicht verliezen’ kan dan een goede vriend zijn, maar de keuze ligt nu eenmaal bij de mens zelf.

Reacties

Cookieinstellingen