Wat te doen tegen wespen deze zomer

Foto: Pixabay CC0 Creative Commons

Voor mensen die iets tegen wespen hebben, is het verstandig om dit even te lezen. Verschillende media hebben al het één en ander gemeld, over deze insecten, die behoorlijk wat mensen in Nederland een vervelend en zoemend loeder vinden.

Binnen blijven

Wie echt een hekel heeft aan wespen, kan beter binnen blijven. Door de weersomstandigheden van de laatste maanden, zijn er volgens de kenners veel meer van deze zoemende insecten dan de andere jaren. De oorzaak van de grote hoeveelheid wespen, heeft te maken met het warme weer. In deze deze lente hebben maar van deze insecten het loodje gelegd.

Meer kans

Ook hebben de geel zwarte en vliegende beestjes meer kans gekregen om nesten te bouwen en zich voort te planten. Door het warme weer zijn er ook andere insecten die goed gedijen. Deze vromen weer een goede voedingsbodem voor de wespen.

Terrasjes

Liefhebbers van terrasjes zullen het de komende tijd zwaar krijgen, want de insecten kunnen bij mensen die daar zitten op zoek gaan naar zoetigheid. Wie een achtertuin heeft, moet opletten dat er in huis veel overlast kan ontstaan. De kleine vliegende insecten zijn ook in de dakgoten en kieren van muren vertegenwoordigd, omdat zij daar hun nesten hebben.

Sterke geuren

Wespen komen ook af op sterke geuren. Parfum, deodorant, zonnebrand en zelfs transpiratie is in trek bij de geel zwarte insect. Zoals eerder is vermeld, komt het zoemende gevaarte ook af op de geur van zoetigheid, omdat zij die stoffen weer nodig hebben om te kunnen overleven.

Aantrekkingskracht

De aantrekkingskracht van een dode soortgenoot, is ook wat de wesp aantrekt. Er komen namelijk geuren vrij waardoor er nieuwe wespen op af komen. Wespenexperts raden de mensen aan die een dode wesp hebben, deze zo snel mogelijk op te ruimen, om te voorkomen dat er weer een invasie is van de volgende geel zwarte brigade.

Voordelen

Zitten er ook voordelen aan de grote hoeveelheden wespen dit jaar? Die zijn er zeker. De insect bestuift net als de bij planten en bloemen. Ze leveren een bijdragen aan de verspreiding van stuifmeel. Met de bij gaat het minder goed, maar nu de wesp goed is vertegenwoordigd, is dit een welkome toevoeging voor de natuur.

Muggen

Een ander positieve bijkomstigheid bij de ruime hoeveelheid geel zwarte insecten, heeft te maken dat het roofdieren zijn. Ze vangen namelijk ook muggen. Door het overschot van deze insecten, zijn er ook minder muggen in de nacht, wat wel weer zo prettig is voor de nachtrust van veel mensen. Zo zeggen wespenkenners dat een nest van 5000 wespen 100.000 andere insecten kunnen vangen.

Tips

Het voedsel voor de wesp is schaars. De belangrijkste reden dat de insect op het eten en drinken afkomt. Mensen doen er dan verstandig aan om niet in paniek te raken en vooral niet om zich heen te gaan slaan. Een tip is om bijvoorbeeld het drinken af te dekken en een beetje te blazen. Wespen hebben een hekel aan wind. Een andere tip is om wat bakjes met kruidnagel neer te zetten.

Kleding

Kleding met opvallende kleuren speelt ook een rol. De insecten kunnen denken dat iemand met opvallende en kleurige kleding een bloem kan zijn. Het wespenoverschot verdwijnt waarschijnlijk snel, wanneer het veel gaat regenen. Het hangt ook van het weer af in welke mate er een wespenoverlast zijn.

Bron: NH Nieuws

Reacties

Cookieinstellingen