Zomertijd en pasen is haast uniek te nomen. Dit weekend is uniek, omdat tijdens het paasweekend de klok weer een uur vooruit gaat. Voor sommige mensen betekent het weer een uur minder slapen.
Ritme
Zo heeft een matrassen- en beddenfabrikant in 2010 een onderzoek laten uitvoeren onder de Nederlanders. Of het te maken heeft met een ochtendhumeur nadat de klok een uur vooruit is gezet, komt uit het onderzoek van het bedrijf niet naar voren, maar volgens de matrassen en beddenleverancier zeggen dat meer dan één op de vijf Nederlanders last heeft van een verstoord ritme door de invoering van zomer- of wintertijd.
Excuus
In hetzelfde onderzoek zeggen driekwart van de mensen dat de invoering van de zomertijd geen excuus is om je te verslapen. Vrouwen zijn wel milder, van hen vindt een kleiner deel dat het geen excuus is. Dit begrip is wellicht te verklaren door het feit dat vrouwen vaker last hebben van de zomertijd. Vrouwen zijn volgens het onderzoek hierdoor vaker vermoeid en hebben vaker last van een ontregeld ritme.
Afschaffen
Slechts een kwart van de Nederlanders vindt dat de zomer- en wintertijd moet worden afgeschaft. Bijval krijgen deze Nederlanders zeker. In een bericht op NU.nl stelt Marijke Gordijn dat er wetenschappelijk gezien genoeg bewijzen zijn dat het overgrote deel van de bevolking last heeft van de overgang. Gordijn is onderzoeker naar humane chronobiologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. ,,Ik denk dat we de zomertijd beter kunnen afschaffen", zegt de wetenschapper voor NU.nl.
Tips
Voor sommige tips is het al te laat. Het is misschien nu al goed om te weten voor de volgende keer als de zomertijd in gaat.
1. Zoek het licht
Daglicht is goed voor iedereen en heeft invloed op de biologische klok. Wie wakker is, doet er goed aan om uit bed te stappen en de gordijnen open te trekken. Een lichtwekker gebruiken is ook mogelijk, omdat het voordeel biedt om even te blijven liggen.
2. Geen middagdutjes
Een middagdutje doen lijkt een goede oplossing, maar niets is minder waar als de klok een uur vooruit gaat. Wie echt niet zonder een middagslaapje kan, kan het zwaar gaan krijgen. Het advies is om een middagdutje een paar dagen over te slaan.
3. Voorzichtig in het verkeer
De klok een uur vooruit zetten, betekent ook dat de biologische klok in de war kan zijn na het verzetten van de zomertijd. Extra oplettendheid in het verkeer is wel raadzaam. Door de overgang naar de zomertijd slaap je gemiddeld 40 minuten korter. Het kan zijn dat sommigen letterlijk echt minder uitgeslapen zijn. Een voordeel is dat het maandag Tweede Paasdag is en dat niet iedereen vroeg de weg op hoeft te gaan.
4. Help je biologische klok
Een tip voor volgend jaar. Zorg dat je een paar dagen voor het ingaan van de zomertijd steeds tien minuten eerder opstaat en tien minuten eerder naar bed gaat. Dan kan je lichaam vast wennen.