Pluspunt Zandvoort organiseert workshop Quilten in Blauwe Tram

Foto: Blauwe Tram

Pluspunt Zandvoort organiseert op vrijdag 9 februari en 23 februari van 13.30 uur tot 16.00 uur een workshop Quilten in wijksteunpunt De Blauwe Tram. De workshop is voor iedereen die de basisvaardigheden wil leren.

Handwerktechniek

Quilten is een handwerktechniek waarbij drie lagen textiel met een stiksteek op elkaar genaaid worden. De bovenlaag kan bestaan uit een hele lap katoenen stof, bijvoorbeeld voor een deken, kinderdekentje of een mooi plaid voor de bank. De tweede laag bestaat vaak uit een vulling. De onderste laag is net als de bovenlaag weer van katoen.

Lange traditie

Op de website van Wilma Karels legt zij uit dat het quilten niet zomaar enkele tientallen jaren geleden uit de lucht is komen vallen. De handwerktechniek heeft een hele lange traditie die eeuwen geleden al is toegepast. Tijdens allerlei archeologische opgravingen zijn restanten van quilts naar boven gekomen.

Oorsprong

De precieze oorsprong van het quilten blijft volgens Karels echter niet helemaal duidelijk. Wel is bekend dat de Romeinen al quilttechnieken gebruikten om quilts te maken. De Romeinen hebben bijvoorbeeld gequilte kussens, matrassen en dekens gemaakt.

Latijns

Quilten is afgeleid uit het Latijns en komt van het oorspronkelijke woord ‘culcita’. Dat betekent ‘gevulde zak’. Later is dit het woord ‘quilten’ geworden, via verbasteringen in diverse talen.

Basis

Deelnemers aan deze workshop leren de basis van het quilten. Hierna is deze club een open inloop op vrijdagmiddag in de even weken van 13.30 tot 16.00 uur. Een aantal deelnemers heeft al veel ervaring en zij delen deze kennis graag. Met, van en aan elkaar leren en daarbij nieuwe contacten opdoen met veel gezelligheid. Natuurlijk is er ook mogelijkheid tot ruilen van stofjes.

Aanmelding

Aanmelding vooraf is noodzakelijk en kan bij de balie van Pluspunt 023-5740330. Kosten € 2,50 per keer inclusief 1 kopje koffie/thee. Deelnemers aan de workshop nemen zelf (geknipte) katoenen lapjes, een schaar, naald en draad en een potlood mee.

Locatie: Wijksteunpunt De Blauwe Tram, Louis Davids Carré 1, Zandvoort centrum.

Reacties

Cookieinstellingen