Column: Mopperende en zeurende Bloemendalers en Heemstedenaren

Normaal gesproken schrijf ik als webbeeheerder van deze lokale nieuwspagina geen persoonlijk stuk, maar nu wel over mopperende en zeurende Bloemendalers een Heemstedenaren. Het gaat vooral over het nieuws wat dagblad De Telegraaf heeft gemeld over het aanbod wat het Formula One Management heeft gedaan in de richting van het Circuit Zandvoort over het organiseren van een Nederlandse Grand Prix. De thuis Grand Prix van Max.

(Tekst: Jaap Koper)

Actiegroep

Inmiddels roert een ronkende actiegroep Rust bij de Kust zich. Een groep mensen die zich zorgen maakt over het toenemende racegeluid op het Circuit Zandvoort. Met het nieuws van de afgelopen dagen, ontstaat er bij deze groep mensen het schrikbeeld van wat misschien hun ergste nachtmerrie kan zijn. Een Formule 1 race na 35 jaar in de duinen. Prima dat deze mensen een opvatting hebben, maar die heb ik ook en zeker als het gaat om de manier waarop er iets gesteld wordt, zoals 239 racedagen per jaar. Geenszins het geval, tenzij de actiegroep de dagen van het gebruik van de baan meetelt, dan klopt het wel. Alleen is gebruik en evenement wel een wereld van verschil.

Zorgen zijn voorbarig

De zorgen die de actiegroep heeft zijn in mijn ogen voorbarig. Het is nog niet zover dat er een veld van 20 Formule 1 wagens door de duinen heen razen, want er moet nog wel wat gebeuren. Bernhard van Oranje tekent niet zo maar even bij het kruisje om de Formule 1 in 2020 naar Zandvoort te halen. Wel staat Zandvoort er in mijn ogen goed op bij de bazen van de Formule 1. Niets voor niets zullen er investeringen nodig zijn om het circuit die nodig zijn om een evenement naar deze streek te halen. Ook ik behoor tot de groep mensen, die denken dat het een enorme economische impuls kan betekenen voor de regio.

Ergernis

Op mijn Facebookprofiel heb ik wat ergernis van mij afgeschreven. Mijn ergernis gaat over een kleine groep mensen uit buurgemeenten als Bloemendaal en Heemstede die elke keer weer zeuren over overlast en over milieubewustzijn. Aanleiding van die ergernis is een bericht op de Facebookpagina van burgemeester Elbert Roest. Ik heb twee ergernissen. De ergernis over de manier waarop in Bloemendaal politiek wordt bedreven, met daarbij het verhaal van de gebroeders Slewe in mijn achterhoofd en hoe de gemeente daarmee om gaat. De tweede ergernis gaat over die Bloemendaler die zich stoort aan de evenementen op het Zandvoortse circuit en waar ik op mijn eigen Facebookprofiel wat over heb geschreven.

Eventjes

Misschien mopper ik eventjes. Ik heb de thuiswedstrijden van de HC Bloemendaal wel eens meegemaakt als radioverslaggever voor zowel ZFM Zandvoort als het toenmalige AB Radio. Geen pretje als je daar in de buurt woont en als het om de verkeersveiligheid gaat. Uit eigen ervaring meegemaakt dat je als fietser bijna een openslaande autoportier voor je snufferd krijgt of nietsvermoedende hockeyliefhebbers zowat van de sokken rijdt en omdat bellen op je fiets geen zin heeft. Dat is op gezette tijden een keer in de twee weken en dan heb ik het nog niet over de play offs en een mogelijke deelname van de plaatselijke HC aan de Euro Hockey League.

Zandvoorter

Ik ben een Zandvoorter en woon in Zandvoort, maar ik merk wel eens bij sommige Bloemendaalse inwoners iets dat zij alleen maar rust willen hebben. Helaas maakt ook de gemeente Bloemendaal onderdeel van de wereld. Wat als Haarlem een mega sportevenement wil gaan organiseren? Gaat deze groep ook steigeren? Hetzelfde gevoel bekruipt mij ook als ik de verkeersdoorstroming in buurgemeente Heemstede bekijk. Is dat zo milieuvriendelijk op een maandag morgen als de halve regio over de Heemsteedse Dreef zich een weg baant naar Schiphol en de Haarlemmermeer? Hoe verplaatsen de milieubewuste Bloemendalers en Heemstedenaren zich? Per fiets? Ik denk van niet. De heilige koe is ook in die plaatsen gemeengoed en dat wekt bij mij de indruk dat de hele wereld voor iedereen is maar dat elke buurgemeente van Bloemendaal en Heemstede zich moeten aanpassen aan deze twee gemeenten. Ik zeg niet dat elke inwoner uit deze genoemde gemeenten zo denkt.

Groter belang

Het gaat om een groter belang. Uitstraling van een groot sportevenement in de regio. In plaats van elkaar tegen te werken, denk ik dat je eerder de koppen bij elkaar moet gaan steken, om er dan voor te zorgen om voor die mensen die er echt last van hebben dat tot een minimum te beperken, maar ook ondernemers in beide gemeenten erbij te betrekken. Niet iedereen hoeft te eten in het Zandvoortse centrum. Bloemendaal en Heemstede hebben ook prima horeca zaken waar dat ook kan en dan spreid je de massa beter. Kortom ik onderschrijf deels de opstelling van Burgemeester Elbert Roest. Zoek elkaar op waar je elkaar kunt helpen in plaats van elkaar tegen te werken. Het is een unieke kans en voor de Formule 1 is dat maar vijf dagen per jaar overlast. Dus waar hebben we het over? Zandvoort is de DTM al kwijt en ja de dagen met Max Verstappen en de Historische GP zijn een aantal dagen met de nodige lawaai. Als ik die erbij tel plus de piekbelasting van het geluid blijven er in mijn ogen nog genoeg dagen over wanneer dat niet het geval is. Wel in verhoudingen blijven denken…

 

Cookieinstellingen