Geen Europees Kampioen Zandsculpturen 2020, wel coronaproof expositie!

Foto: Wim Meijer Fotografie

Door de coronamaatregelen die gisteravond zijn afgekondigd door Mark Rutte en waarbij alle evenementen voor de komende 4 weken zijn afgelast dreigde ook het EK Zandsculpturen in Zandvoort te sneuvelen. Toch werd er een creatieve oplossing gevonden: door het loslaten van het wedstrijdelement vervalt de status ‘evenement’ en is “Zandvoort goes Wild!” nu een kunstexpositie in de open lucht.

Het zou ook wel erg zuur zijn. De kunstenaars zijn inmiddels al 3 dagen bezig met hun creaties en vanaf zondag 18 oktober staan er weer 6 fraaie kunstwerken vin het centrum en de Boulevard van Zandvoort tot in het voorjaar van 2021.

Geen Europees Kampioenschap
Gezien de afgekondigde maatregel van dinsdag 13 oktober dat evenementen vanaf heden niet meer zijn toegestaan, zijn de deelnemende kunstenaars unaniem bereid om door te gaan met hun kunstcreaties en het wedstrijdelement van het EK evenement voor dit jaar los te laten. Door deze geste is en blijft het een succesvolle kunstexpositie in de openbare ruimte voor jong en oud die al gedurende 10 jaar plaatsvindt in Zandvoort. Bovendien kan, bij een eventuele versoepeling van de maatregelen te zijner tijd, het publiek – en ook de horeca en andere ondernemers in Zandvoort – nog genieten van de kunstwerken, want ze blijven te bezichtigen tot 20 februari 2021.

Geen officiële opening
Het label “evenement” komt hiermee te vervallen en de kunstenaars gaan verder met het realiseren van een museale expositie in de openbare ruimte. Bovendien er zal op 18 oktober geen officiële jurering plaatsvinden en is er geen officiële bekendmaking van een nieuwe Europees Kampioen. Wel kan het publiek gedurende 4 maanden hun favoriete kunstwerk kiezen via verschillende media.

Gert Jan Bluijs, wethouder Cultuur van de gemeente Zandvoort: “Ik ben blij dat er alsnog deze week wordt gewerkt aan de zandsculpturen. We kunnen wat dat betreft wel een opkikkertje gebruiken. Eindelijk weer iets vertrouwds. Dit geeft mij een extra impuls om ertegenaan te gaan en niet bij de pakken te gaan neerzitten”.

Veiligheidsregels
Er is veel aandacht besteed aan veiligheidsregels voor bezoek, zoals looprichtingen door het dorp en extra informatieborden met Coronarichtlijnen. Hiermee realiseert de organisatie een zo veilig mogelijke expositie en brengt tevens een stukje positiviteit terug in de openbare ruimte.

Reacties

Cookieinstellingen