Reizen en het coronavirus in 2020

Foto: Wim Meijer Fotografie

Aan het eind van een wel heel bijzonder jaar zet Triptime alles rond de ontwikkeling van de coronacrisis en de daaruit voortvloeiende gevolgen voor de reiswereld nog eens op rij. Een verhaal van heel veel wat niet door kon gaan maar… waar toch ook licht aan het eind van de tunnel lijkt te zijn.

Hoe het coronavirus is ontstaan
Precies een jaar geleden, in december 2019 begon het allemaal in de Chinese stad Wuhan. De veelbesproken voedselmarkt in Wuhan was aanvankelijk de meest aangewezen plek om het antwoord te vinden op hoe het coronavirus is ontstaan. Op de straatmarkt die gekenmerkt werd als de brandhaard van het coronavirus werden onder andere vleermuizen, krokodillen, slangen en wasberen verkocht.

Na meer onderzoek is er echter nog steeds niet duidelijk of de straatmarkt het beginpunt van de epidemie aanwijst, of dat de markt slechts een plek is waar het virus snel kon overspringen omdat er veel mensen bij elkaar kwamen.

Na de eerste update over het coronavirus op 11 en 12 januari schrijft WHO “Waar een epidemie als eerste is ontdekt, is niet per sé de plek waar het is begonnen” in hun meest recente rapport. Zo blijkt het dat er in Italië virusdeeltjes zijn gevonden in het rioolwater.

Dit wijst erop dat de virusdeeltjes mogelijk al veel langer aanwezig waren dan in eerste instantie werd gedacht. Wetenschappers zijn het erover eens dat het coronavirus waarschijnlijk van dier naar mens is overgesprongen, maar waar dit precies is begonnen is tot op heden nog steeds de grote vraag. Het is namelijk nog niet duidelijk of de bron van het virus op de straatmarkt in Wuhan ligt of ergens anders in China, of misschien zelfs daarbuiten.

Het vinden van de oorzaak van de virusuitbraak is belangrijk omdat dit in de toekomst nieuwe virus uitbraken kan voorkomen. Hiernaast kan het beginpunt ook bijdragen aan het maken van een geschikt vaccin tegen het coronavirus.

(foto: Pixabay)

Pandemie
Op dit moment worden er onderzoeken gedaan op vlees, bloed en uitwerpselen van verschillende dieren om zo een beter beeld te krijgen van welke dieren vatbaar zijn voor het virus. Zo weten we inmiddels dat nertsen en vleermuizen tot deze groep behoren. Sinds de uitbraak van het virus in 2019 zijn het aantal besmettingen in rap tempo opgelopen. Niet alleen in China, maar wereldwijd. Hierdoor werd het coronavirus op 11 maart officieel erkend als pandemie.

Het coronavirus in Europa
De uitbraak van het virus werd met de eerste besmetting in Frankrijk op 24 januari een feit in Europa. Toen de corona cijfers half maart in rap tempo omhoog gingen waren de meeste Nederlanders net terug van hun welverdiende voorjaarsvakantie. Een nieuwe reis naar het buitenland zat er voorlopig echter niet meer in.

Eind februari werd de eerste corona besmetting ook in Nederland geregistreerd. Het duurde dan ook niet lang tot de besmetting cijfers per dag een stijging lieten zien. Met corona maatregelen zoals het houden van 1,5 meter afstand tot andere mensen, aanvullende hygiënemaatregelen en zoveel mogelijk thuis werken en thuis blijven, probeerde premier Rutte de corona cijfers zo snel mogelijk naar beneden te krijgen.

De intelligente lockdown in Nederland
De aanvullende hygiënemaatregelen, het advies om mondkapjes te dragen, de 1,5 meter maatregel en het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven waren niet genoeg om de stijgende corona cijfers tot een halt te roepen. Op 23 maart werden er door het kabinet strengere maatregelen afgeroepen die zouden resulteren in een intelligente lockdown om de intensive care opnames te verlagen en daarmee de zorg in ons land te ontlasten.

Grote leegte op Schiphol na afkondiging intelligente lockdown (foto: Wim Meijer Fotografie)

Reizen en corona gingen niet langer samen toen Schiphol tijdens de intelligente lockdown haar deuren voor commerciële vluchten moest sluiten. Voor de meeste Nederlanders die een vakantie gepland hadden na 16 maart, werd een reisvoucher aangeboden. Vrachtverkeer mocht gelukkig wel doorgaan. Het stilleggen van het vliegverkeer was niet alleen vervelend voor ons, maar ook voor alle vliegmaatschappijen in Nederland.

Reizen naar het buitenland
Toen het grootste gedeelte van de wereld in code oranje werd gekleurd en de overige landen een gele of zelfs rode classificatie kregen, werd het na de lockdown toch sterk afgeraden om op vakantie te gaan. Het ministerie van buitenlandse zaken probeerde haar reisadviezen dan ook zo actueel mogelijk te houden. Hierdoor konden we langzaam aan zien welk land er weer open ging voor toeristische bezoeken. Desondanks bleef het dringende advies om niet te reizen tijdens de corona crisis tenzij vliegen echt noodzakelijk is. Het dragen van een mondmasker en een verplichte gezondheidsverklaring werd bij de meeste vliegtuigmaatschappijen al snel de norm om de mensen die moeten vliegen zo goed mogelijk te beschermen tegen besmettingen aan boord.

Reisvouchers voor vakantiereizen
Toen het vliegverbod voor vakantiereizen werd verlengd tot 10 april, kregen de mensen met een vliegticket voor deze periode een voucher aangeboden. In sommige gevallen was het niet mogelijk om je voucher om te zetten naar cash geld. Toen duidelijk werd dat de corona crisis langer ging duren dan verwacht en het reisadvies negatief bleef, werd er in juni door onder andere KLM en Transavia een cash back optie aangeboden op de uitgegeven reisvouchers.

Voor de mensen die het glas liever half vol bekijken bleef de optie op een voucher met SGR dekking ook gewoon open. De reisvoucher is een jaar geldig en kan gebruikt worden voor vliegreizen in de toekomst. Mocht het zo zijn dat je de reisvoucher niet kunt gebruiken binnen 12 maanden, dan kun je door de SGR garantie alsnog je geld terugvragen.

Minder corona besmettingen in de zomermaanden
In de zomermaanden gingen de besmettingen zoals verwacht omlaag. De hoge temperaturen en vochtige dagen hebben het virus even de kop in gedrukt, maar het werd al snel duidelijk dat deze crisis nog niet voorbij was. Net zoals de griep kent het coronavirus een seizoenscyclus. Zolang de R in de maand zit is het virus op zijn best en in het voorjaar dooft het besmettingsgevaar weer.

De zomermaanden in 2020 bestonden uit veel herinneringen en vakanties in eigen land. Achteraf gezien gaf het vliegverbod ons juist meer reden om op ontdekkingsreis te gaan in eigen land, en misschien was dat helemaal niet zo vervelend.

(Wim Meijer Fotografie)

Meer corona besmettingen in het najaar
Na de zomermaanden zagen we al snel een stijging in het aantal corona besmettingen per land. Hierom kregen we in Nederland beetje bij beetje meer te maken met strenge maatregelen. Half augustus maakte het kabinet bekend dat er een beperking werd opgelegd voor het thuis uitnodigen van mensen. De hygiënemaatregelen, het nemen van 1,5 meter afstand, het dragen van mondkapjes in openbare ruimtes en het advies om zo veel mogelijk thuis te blijven, bleven onveranderd.

Naast het negatieve reisadvies kwam er voor mensen die toch naar het buitenland moesten reizen ook aanvullende maatregelen. Als je terugkwam van een vakantie in een gebied met veel besmettingen, dan moest je minimaal 10 dagen thuis blijven en een corona test laten afnemen om zo het risico op mogelijk meer besmettingen te beperken.

Nederland in totale lockdown
Na een aantal spannende maanden met maatregelen die het coronavirus en de daarbij behorende Covid-19 ziekte moesten verminderen werd al snel duidelijk dat de maatregelen onvoldoende hebben geholpen. Op 14 december werd een harde lockdown een feit.

De corona lockdown in Nederland duurt tot 19 januari en moet ervoor zorgen dat de oplopende cijfers afnemen. Omdat de druk op de zorg wederom te hoog is, moet deze lockdown ervoor zorgen dat deze sector wordt ontlast.

Voor de mensen die graag op reis willen tijdens de feestdagen of het nieuwe jaar willen vieren in een ander land kan deze lockdown een flinke tegenvaller zijn. Het negatieve reisadvies is verlengd tot half maart, maar blijft een advies. Je kunt er dus voor kiezen om op eigen risico op vakantie te gaan. Als je liever wacht op groen licht dan is het einde van de tunnel misschien dichterbij dan je had verwacht.

Coronateststraat op Schiphol, vanaf komende maand vaccinatielocatie (Wim Meijer Fotografie)

Vaccinatie tegen Covid-19
We weten inmiddels dat het coronavirus het spike eiwit gebruikt om zich te hechten aan menselijke cellen. Door dit specifieke eiwit aan te pakken hebben wetenschappers mogelijk dé oplossing gevonden tegen het corona virus. Je kunt je naar verwachting vanaf januari 2021 laten vaccineren tegen het coronavirus.

De vaccins tegen het coronavirus moeten ervoor zorgen dat de hoge besmetting cijfers snel en drastisch dalen zodat we het normale leven weer kunnen oppakken. Reizen naar de mooie bestemmingen op onze aarde hoort daar natuurlijk ook gewoon bij.

Op vakantie na vaccin tegen Covid-19
Het vaccin tegen corona moet ervoor zorgen dat je lichaam antistoffen aanmaakt tegen het virus waardoor je bij een tweede besmetting minder of helemaal niet ziek wordt. De komst van vaccinaties moet het reizen naar landen over de hele wereld weer mogelijk maken zodat iedereen weer kan genieten van zijn of haar vakantie zonder bang te zijn voor besmettingsgevaar in het buitenland.

De mogelijkheid bestaat dat een vaccinatie tegen het coronavirus in sommige landen een reisvaccinatie wordt. Zo hebben luchtvaartmaatschappijen aangegeven dat zij een “corona paspoort” zullen introduceren en kun je zonder vaccinatie niet naar Australië reizen. De komst van een vaccin tegen corona biedt hoop voor een toekomst waarin we weer vrij en veilig kunnen reizen.

Houd Triptime in de gaten voor informatie over jouw favoriete reisbestemmingen, informatie over de maatregelen tijdens je vliegreis en meer. Kun je niet wachten en wil je jouw volgende vakantie meteen boeken? Bij Triptime boek je snel en veilig voor vliegtickets Izmir met SunExpress vliegtickets bij jouw betrouwbare reisorganisatie.

(foto: Pixabay)

Reacties

Cookieinstellingen