Zandvoort: Opbouw 6 zandsculpturen op vertrouwde locaties

Donderdag 6 mei 2021 waren de weersomstandigheden gunstig om een flinke voortgang te kunnen maken met het creëren van de jaarlijkse zandsculpturen op 6 vertrouwde locaties. Zondag 9 mei 2021 oordeelt de jury over de zandkunstwerken.

Tekst: Charles Duijff en Jaap Koper. Foto’s en film Charles Duijff

Details zichtbaar

Hier en daar beginnen details zichtbaar te worden bij de diverse sculpturen, maar vóór zondag valt nog best veel werk te verrichten. Alle zandkunstenaars hebben het volste vertrouwen dat de afwerking op tijd gaat lukken.

Hieronder een plattegrond met daarop de locaties van de 6 sculpturen, de namen van de kunstenaars en de titels van de sculpturen…..De Zandsculpturen zijn sinds enkele jaren onlosmakelijk verbonden met Zandvoort. Dit jaar wordt het Europees Kampioenschap voor de 10e keer in Zandvoort gedaan, maar wellicht ook voor de laatste keer, omdat de gemeente een andere bestemming heeft voor de subsidie die tot nu toe voor dit evenement werd toegekend. De organisatie zal dus via andere wegen middelen moeten vergaren om een vervolg mogelijk te maken. (hieronder het Badhuisplein kunstenaar Martijn Rijerse)

Het thema voor 2021 is “Landschap door het oog van de Meester” en is gekoppeld aan een landelijke campagne die onder de titel “Ode aan het Nederlandse Landschap” internationaal wordt gevoerd. Van 3 t/m 9 mei 2021 wordt dus op verschillende plekken door 6 kunstenaars uit diverse Europese landen weer hard gewerkt aan nieuwe zandkunstwerken! In een week tijd ‘carven’ zij een berg zand van 4x4x4 meter tot een kunstwerk met fantastische details. De zandkunstenaars hebben alle vrijheid om naar eigen inzicht het thema “Landschap door het oog van de Meester” vorm te geven. Ze kunnen bijvoorbeeld een beroemd schilderij van een 17e-eeuwse meester als uitgangpunt nemen, maar ook een eigen interpretatie geven van een toekomstig Hollands landschap. De sculpturen zullen blijven staan tot eind augustus 2021. Hieronder de Belgische deelneemster Hanneke Supply Nederlander Maxim Gazendam graveert met engelengeduld geheel uit de hand zijn teksten in het zand. (zie ook filmpje)Twee deelnemers afkomstig uit Ierland, Niall Magee en Fergus Mulvany (Gasthuisplein bij Zandvoorts Museum en Stationsplein)

De Nederlandse Jeroen Advocaat creëert zijn sculptuur bij het HDMZ Museum. Een verrekijker wordt zichtbaar in het zand.Zelfs de treinmachinist op het NS Station van Zandvoort wist van de sculpturen…..

Klik hier voor meer informatie over de deelnemers en hun achtergrond

Toekomst

Hoe de toekomst eruit gaat zien voor het laten zien van de zandsculpturen is nog erg onzeker. Voor de microfoon van ZFM Zandvoort laat Marcel Elsjan Of Wipper weten dat ze best graag in Zandvoort willen blijven. Elsjan Of Wipper is de de drijvende kracht is achter de zandsculpturen. Ook horecaonderneemster Brigitte van Eig van het Wapen van Zandvoort zegt dat de zandsculpturen zeker extra mensen trekt die het willen zien. ,,Het is dan jammer als dit in Zandvoort gaat verdwijnen”, zegt Van Eig.

Reacties