FNV blijft meestrijden voor verbetering CAO medewerkers kinderopvang

De kinderopvangsector liet zich voor de tweede keer horen op dinsdag 14 september op het Malieveld in Den Haag, maar ook in Assen en in Weert!

Foto’s en film Charles Duijff. Tekst Charles Duijff en vermelde bronnen.

Op dinsdag 14 september organiseerde vakbond FNV een staking voor medewerkers in de kinderopvang op het Malieveld in Den Haag. Niet alleen in Den Haag, maar ook in Assen en Weert gaven totaal zo’n 600 KOV-instellingen acte de présence. Het ging om ca 4000 medewerkers.

De medewerkers pleiten naast een verbeterde CAO, voor o.a. voor kleinere groepen kinderen, voor minder bureaucratie, maar in ieder geval meer tijd voor administratie.

Bron FNV:
De FNV zegt dat hun leden die werkzaam zijn in de kinderopvang ‘woest zijn’ op het cao-akkoord dat werkgeverskoepels BK en BMK hebben getekend met vakbond CNV. Hierin staan geen verbeteringen voor de aanpak van de hoge werkdruk op korte termijn, zegt FNV. ‘Sinds de eerste landelijke stakingsdag op 8 juli, waar ruim 3.000 boze kinderopvangmedewerkers aanwezig waren, hebben we helemaal niets gehoord van de BK of BMK’, zegt Debbie van Leiden, FNV-bestuurder Kinderopvang. ‘Ze blijven de roep om verbetering van de hoge werkdruk totaal negeren en kijken alleen maar naar Den Haag voor langetermijnoplossingen. Dit kan jaren duren, terwijl een deel van die werkdrukproblemen niet eens in Den Haag kunnen worden opgelost. Denk aan de jaarurensystematiek en de beschikbaarheidsdag. Deze zijn in de cao geregeld en daar zijn en blijven de werkgevers zelf verantwoordelijk voor.’
Lees ook: Stakingen niet alléén van belang voor een betere cao

‘FNV blijft strijden voor verbetering’

Daarom kwam FNV met deze tweede landelijke staking. Op 8 juli werd de eerste staking gehouden, in Nieuwegein, waar ruim 3.000 kinderopvangmedewerkers aan mee deden. Oorspronkelijk wilde FNV een stakingsestafette houden, waarbij regionaal stakingen werden gehouden. De eerste daarvan vond plaats op 1 juli op de Dam, waar 500 kinderopvangmedewerkers uit Noord-Holland en Almere aan deelnamen. Maar vanwege het cao-akkoord dat branchepartijen BK en BMK sloten met CNV, schaalde de FNV direct op naar een landelijke staking op 8 juli. Van Leiden: ‘Zolang de werkgevers het slechte akkoord niet willen aanpassen, blijft de FNV met haar leden strijden voor verbeteringen.’Daarom werd 14 september op 660 kinderopvanglocaties door de medewerkers gestaakt’.

Zij willen kleinere groepen, minder flexibele werkuren en meer tijd voor administratie. Ze eisen voldoende tijd om alle aandacht aan de kinderen te geven in plaats van aan de vuile vaat. Want als de medewerkers nu massaal omvallen, wie vangt hen dan op?Concrete voorstellen FNV

Eén van de FNV-voorstellen is dat werkgevers de groepsgrootte gaan aanpassen. De groepsgrootte die wettelijk is vastgelegd in de Wet IKK stelt grenzen aan het maximum aantal kinderen op een groep. Het is echter de keuze van een werkgever om te beslissen of ze de groepen kleiner willen maken. Daarnaast willen de FNV-leden dat de groepshulpen terugkomen, zodat zij alle aandacht aan de kinderen kunnen geven, in plaats van aan de vuile vaat.

Ook willen de medewerkers dat de beschikbaarheidsdag wordt afgeschaft. Als pedagogisch medewerker moet je op deze dag beschikbaar zijn met de mogelijkheid dat je opgeroepen wordt. Dat hoor je dan pas die ochtend. Er werken veel jonge moeders in de kinderopvang, die vooraf (betaalde) opvang moeten regelen voor hun kinderen. De FNV wil dat deze dag wordt afgeschaft en uren vast in het rooster worden meegenomen. Dat biedt veel meer zekerheid.

Twintig jaar geleden was hij zelf cao-onderhandelaar in de kinderopvang. Nu slaat Henk Strating als onafhankelijk cao-adviseur de recente ontwikkelingen met een lichte verbazing gade. Hij ziet onder meer een aantal positieve ontwikkelingen in het eigen cao-akkoord van BVOK en vakbond LBV. Lees meer
Hieronder enkele afbeeldingen van een zonnige stakingsdag
Cookieinstellingen