Buiten spelen met speelgoedwapens kan gevaarlijk zijn

Foto: Pixabay

Door Wim Meijer.

Soms lijken speelgoedwapens zo op echte vuurwapens dat ze bedreigend overkomen. Om die reden zijn dit soort ‘niet van echt te onderscheiden’ wapens dan ook op straat en in de horeca en winkelcentra verboden.

Campagne

De politie is deze week een campagne begonnen om ouders en kinderen te wijzen op de gevaren van dit soort speelgoedwapens in de openbare ruimte. Gedurende de afgelopen twee jaar zijn politieagenten steeds vaker geconfronteerd met jongeren die in de openbare ruimte nepwapens dragen die sterk lijken op echte wapens. Gaat het in 2014 nog om 125 incidenten, in 2015 zijn dit er al 140.

Nepwapens

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie zegt op hun website het volgende over nepwapens: ‘Voorwerpen die voor wat betreft hun vorm en afmetingen een sprekende gelijkenis vertonen met vuurwapens of met voor ontploffing bestemde voorwerpen zijn verboden. Uitgezonderd van dit verbod zijn speelgoedvoorwerpen als bedoeld in de Richtlijn 2009/48/EG (Europese speelgoedrichtlijn) die sterk op echte wapens lijken.’ De kleur van een nepwapen telt niet mee om te bepalen of het nepwapen sprekend lijkt op een echt wapen. Het enige dat telt, zijn de vorm en de afmeting van het nep- of speelgoedwapen.

Gevaarlijk op straat

,,Omdat de speelgoedwapens zo echt lijken, kunnen agenten op straat reageren alsof het om een dreiging met echte vuurwapens gaat. Dat kan leiden tot gevaarlijke situaties waarbij, in het uiterste geval, agenten zelfs zouden kunnen besluiten dat ze moeten schieten”, zegt de politie.

Verwarring voorkomen

Om verwarring te voorkomen roept de politie ouders op om hun kinderen niet buiten te laten spelen met echt lijkende speelgoedwapens. Binnenshuis, oké. Maar misschien is een spelletje ‘Mens-erger-je-niet’ wel veel leuker!

Cookieinstellingen