Gemeenten traag met beantwoorden e-mail

Foto: Jaap Koper

Iets minder dan de helft van alle gemeenten in Nederland zijn traag met het beantwoorden van e-mail. Van de 380 gemeenten in Nederland slagen 143 (38 procent) er niet in e-mail van burgers op tijd te beantwoorden. Dit blijkt uit het onderzoek Bereikbaarheid Gemeenten 2018 van Wij Verdienen Beter. In het onderzoek zijn van 24 gemeenten in het geheel geen antwoord ontvangen.

Onderzoeksperiode

Aan het begin van de onderzoeksperiode van 4 maanden hebben alle gemeenten per e-mail (of webformulier) eenzelfde vraag ontvangen. Gemeenten die na een maand nog niet hebben geantwoord (74 gemeenten) hebben dezelfde e-mail nogmaals ontvangen. Aan het einde van de onderzoeksperiode van 4 maanden zijn van 24 gemeenten in het geheel geen antwoord ontvangen.

Er is ook goed nieuws!

De opmars van de webformulieren ten koste van bereikbaarheid per e-mail, lijkt te zijn gestopt. Nog steeds zijn 77 gemeenten voor hun burgers onbereikbaar per e-mail maar dit is een daling van 22 procent naar 20 procent ten opzichte van 2017. Na een jarenlange forse toename van gemeenten die niet meer bereikbaar zijn per e-mail is dit goed nieuws.

Onnodige informatie

Ook het aantal gemeenten wat vraagt om onnodige informatie (meestal in een formulier) neemt af, van 17 procent in 2017 naar 15 procent dit jaar. Bij de start van het onderzoek is er nog maar één gemeente (Terneuzen) die burgers verplicht hun Burger Service Nummer (BSN) laat geven voordat zij een eenvoudige vraag wil beantwoorden, in 2017 zijn dit nog 7 gemeenten. De gemeente Terneuzen heeft in reactie op het onderzoek aangegeven dat ook zij zeer recent (eind augustus) de verplichte verstrekking van het BSN-nummer heeft laten vervallen.

Lastiger

Gemeenten die niet bereikbaar zijn per e-mail maken het voor burgers lastiger om met hun lokale overheid te communiceren. Een digitaal formulier verplicht de burger vaak tot het geven van onnodige en soms privacy-gevoelige informatie.

Formulieren niet gebruiksvriendelijk voor burger

Van de gemeenten die enkel bereikbaar zijn per formulier, vraagt maar liefst 58 procent om informatie die niet nodig is voor het beantwoorden van een vraag. Het kan daarbij gaan om het telefoonnummer, adres, sekse en soms zelfs de geboortedatum van de burger die een vraag stelt.

Weinig ruimte

Waar gemeenten vaak vragen om onnodige informatie, geven zij vaak juist weinig ruimte om daadwerkelijk een vraag te stellen. Bijvoorbeeld bij de gemeente Den Haag vraagt burgers om een vraag te beperken tot 250 tekens, nog minder dan een tweet.

Onderzoek Bereikbaarheid Gemeenten

Het onderzoek Bereikbaarheid Gemeenten is voor het vierde jaar op rij uitgevoerd door Wij Verdienen Beter. Alle 380 gemeenten krijgen per e-mail (of indien niet beschikbaar via een webformulier) een eenvoudige vraag voorgelegd.

Gemeentebegroting

De vraag van dit jaar gaat over waar mensen de gemeentebegroting kunnen vinden. Overeenkomstig de e-mailgedragslijn voor overheden moet deze vraag binnen twee werkdagen beantwoord worden. In totaal 38 procent van de gemeenten blijkt niet in staat om de vraag op tijd te beantwoorden. Bij 73 gemeenten moet de vraag na 4 weken herhaald worden omdat nog geen antwoord was ontvangen. Van 24 gemeenten is in het geheel geen antwoord ontvangen op de eerste of de tweede e-mail.

Gemeenten blijven moeite hebben met correcte aanhef

De gemeenten zijn voor het onderzoek benaderd door mystery-burger Eef van de Velden. Er zijn zowel veel mannen als vrouwen die Eef als voornaam hebben. 150 gemeenten (39 procent) gebruiken een niet sekse-neutrale aanhef maar doet een gokje of Eef een man of een vrouw is.

Goed bereikbaar!

Dat het contact met de burger ook wel goed kan verlopen bewijzen de 108 gemeenten die niet alleen gewoon bereikbaar zijn per e-mail en ook verder geen drempels opwerpen voor het stellen van een vraag. Ze antwoordden snel en stellen geen onnodige vragen die inbreuk maken op de privacy van hun burgers.

Meer informatie

Meer informatie over het onderzoek is te krijgen op de website Wij Verdienen Beter of via [email protected] Telefonische informatie opvragen kan ook via 06-51319704. De gehele dataset van het onderzoek is te downloaden als xls-bestand.

Bron; Wij Verdienen Beter

'

Reacties

article
9791
Gemeenten traag met beantwoorden e-mail
Iets minder dan de helft van alle gemeenten in Nederland zijn traag met het beantwoorden
https://zandvoort.nieuws.nl/algemeen/9791/gemeenten-traag-beantwoorden-e-mail/
2018-09-17T20:24:35+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2016/03/04155327/Raadhuis-Zandvoort-Jaap-Koper-e1540212793937.jpg
bereikbaarheid, e-mail
Algemeen