Gemeente Nieuwjaarsreceptie 2025 druk bezocht

11 jan , 10:09 Algemeen
uitgelicht
Charles Duijff

Vrijdag 10 januari werd in de Protestantse Kerk de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie georganiseerd. Direct bij aanvang rond 19:30 uur was de kerk al druk bezet.

Tekst, foto's en film Charles Duijff

Radio ZFM Zandvoort verzorgde vanuit de kerk een live-uitzending met diverse interviews en de Zandvoortse muzikant VanKessel zorgde voor live muziek.

Rond 20:00 uur hield burgemeester David Moolenburgh zijn Nieuwsjaars-rede. De volledige tekst daarvan treft u onderaan dit artikel.

Charles Duijff

Hierna treft u diverse foto's van deze gezellige avond. Bovendien treft u verderop een website-link naar het FB-album met alle foto's.

Live interviews verzorgd door ZFM Zandvoort

Charles Duijff
Charles Duijff
Charles Duijff
Charles Duijff
Charles Duijff
Charles Duijff
Charles Duijff
Charles Duijff
Charles Duijff
Charles Duijff
Charles Duijff
Charles Duijff
Charles Duijff
Charles Duijff
Charles Duijff
Charles Duijff
Charles Duijff

KLIK HIER voor alle foto's

Charles Duijff
Charles Duijff
Charles Duijff

NIEUWJAARSREDE BURGEMEESTER

Beste mensen,

Zandvoorters! Goedenavond!

Graag begin ik met een luid en welgemeend: gelukkig 2025!

Wat goed om jullie hier weer allemaal bij elkaar te zien om te kunnen proosten op het nieuwe jaar. Vorig jaar schreef het Haarlems Dagblad na onze nieuwjaarsreceptie: “Anders is niet ongebruikelijk in Zandvoort’ ..en dat klopt! Want, waar andere gemeenten ervoor kiezen om een eigen receptie te organiseren doen wij het hier samen met vele organisaties. Van groot tot klein. Uit alle hoeken van de samenleving. Grote dank gaat daarbij uit naar Gilles Kok, Hilly Jansen, Suzanne Woelinga en Ben Zonneveld die gezamenlijk deze receptie georganiseerd hebben.

– Ben, fijn dat jij er dit jaar gewoon weer bij bent! -

..en u heeft ze al zien rondlopen vanavond: een groot dankjewel ook aan alle studenten van onze stagepartner het MBO Airport College. Zij helpen ons vanavond om alles in goede banen te leiden.

Het is onze gewoonte om deze receptie midden in onze samenleving te organiseren. Vorige jaren waren we te gast in Nieuw Unicum en dit jaar zijn we hier, in onze dorpskerk. Mijn dank gaat dan ook uit naar het kerkbestuur en dominee John Vrijhof. Dank voor de fijne samenwerking en het beschikbaar stellen van de kerk.

Geachte aanwezigen,Vandaag is een dag met een dubbel gevoel. Want hoewel we hier feestelijk bijeen zijn, heeft deze dag ook een zwarte rand. Vanmiddag waren Gertjan Bluijs en ik aanwezig bij de uitvaart van onze oud-wethouder Raymond van Haeften. Hij is op 30 december veel te vroeg overleden. Raymond was vanaf juli 2020 twee jaar wethouder van onze gemeente. Raymond was een betrokken en bevlogen bestuurder. Hij was een man met het hart op de goede plek. Vol liefde voor Zandvoort. Nauw betrokken bij onder andere jeugd, sport en het jongerenwerk. We zijn dankbaar voor alles wat hij voor Zandvoort en de Zandvoorters heeft gedaan.

Zandvoorters

Bij een nieuwjaartoespraak hoort een terugblik, maar ik doe dat niet uitgebreid. Toch neem ik u kort even mee  terug naar de vrijdag voor kerst. 

Om 12:00 uur werd ik bij de kerstboom in ons raadhuis door Zandvoort Inside geïnterviewd. Zij vroegen me om een terugblik op het afgelopen jaar en ik vertelde dat het met name politiek een relatief rustig jaar was. En ik had beter op moeten letten. Want in mijn omgeving weten ze dat het bijna een wet is. Als ik zeg dat het rustig is, hangt er wat in de lucht. En zo ontstond er voor de kerst toch nog politieke onrust in ons mooie dorp. Natuurlijk. Ik weet het hoort bij het politieke bedrijf. Maar ik spreek toch de oprechte wens uit dat we onze gemeente ook in de komende periode bestuurbaar houden. Dat we vaart kunnen maken met alles wat nodig is om ook in de toekomst die prachtige plek zijn waar mensen kunnen wonen, werken en verblijven. Ik vind het oprecht jammer dat we Martrijn Hendriks als wethouder volgende week zien vertrekken. Het College van B&W werkt heel goed met elkaar samen en hij is daar een belangrijk onderdeel van.

Natuurlijk, in Zandvoort is het nooit rustig. Als dat zo zou zijn, zou ik me pas echt zorgen gaan maken. Er gebeurt in onze gemeente altijd wat en dat maakt het hier ook zo bijzonder!

Kijk alleen al naar onze evenementen. Dat zijn er bijna 120 per jaar. Maar onze grootste attractie blijft toch het strand. Dat bleek ook afgelopen nieuwjaarsdag. Want hoewel de nieuwjaarduik was afgelast, kwamen er toch nog mensen gewoon naar ons dorp om uit te waaien. En ik zeg dan ook tegen iedereen die zich zorgen maakt dat de Formule 1 en het Casino op termijn weggaan: ze zijn de kers op een hele mooie taart. En het is bijzonder jammer dat ze verdwijnen. Maar als die kers van de taart verdwenen is, biedt dat de kans deze met nieuwe initiatieven nog mooier te versieren.

Ik mag graag reizen en kom zo veel mooie attracties en evenementen tegen waarvan ik zeker weet dat ze niet zouden misstaan in Zandvoort. Vernieuwende concepten met licht en geluid, vaak aangestuurd door de ontwikkelingen op het gebied van AI. Er is veel ruimte voor innovatie en vernieuwing. Ik wil alleen al het zeer succesvolle Street-art festival van het afgelopen jaar noemen. Wat mij betreft een opmaat voor nieuwe editie die mooier en groter is en nog meer mensen naar Zandvoort trekt. Maar ook de finish van de 11 strandentocht van de Hartstichting. Afgelopen jaar een prachtige editie. Voor het eerst met finish in het dorp. Het evenement heeft de potentie om door te groeien naar een groots spektakel waarbij gezondheid wordt verbonden aan ons prachtige strand en dorp.

Beste mensen,

Mijn voorganger noemde Zandvoort ooit een republiek. En velen maken de vergelijking met het Gallische dorpje van Asterix en Obelix.  

Maar ze vergeten daarbij dat naast het vechten met de Romeinen dat dorp ook uitblonk in het voor de viskraam van Kostunorix elkaar de hersens inslaan.

Ik wil van beide vergelijkingen afstand nemen. Want hoe zeer we in Zandvoort kunnen denken dat we het middelpunt van de wereld zijn, dat zijn we niet. Het Gallische dorp bestaat alleen in strips. Wij bestaan als gemeente bij de gratie van het feit dat we gelegen zijn aan het strand. En dat mensen daarom graag hiernaartoe komen.

Onze welvaart hangt primair samen met onze ligging. Dat moeten we koesteren en daar moeten we diep dankbaar voor zijn. Want ooit, tot 200 jaar geleden, was Zandvoort een arm dorp. En gelukkig waren er een aantal mensen die het scherpe inzicht hadden om de in Europa opkomende badcultuur te omarmen. En Zandvoort op die manier in de vaart der volkeren op te stuwen. We gaan dit uitgebreid vieren en zullen stilstaan bij dit keerpunt in onze geschiedenis.

Zoals gezegd: Zandvoort bestaat bij de gratie van de omgeving, onze ligging in de metropoolregio Amsterdam. En dat stelt ons voor de dure plicht om in ons aanbod en in onze uitstraling met open armen naar die omgeving te kijken. Open armen voor onze bezoekers en voor mensen die een veilige plek zoeken. Maar ook voor investeerders die in onze gemeente actief zijn of overwegen dat te worden. Een Euro kan maar 1 keer worden geïnvesteerd. Laten wij er met elkaar voor zorgen dat dat vooral in Zandvoort gebeurt.

Geen kans laten lopen. Want zoals mijn favoriete spreekwoord luidt: de honden blaffen, de karavaan trekt verder. Kortom, wij kunnen het heel druk met elkaar hebben, maar moeten niet vergeten dat de wereld om ons heen gewoon doordraait.

Afgelopen jaar is onze toeristische visie vastgesteld en deze maand bespreekt onze raad het nieuwe evenementenbeleid. Beide zijn vernieuwend, ambitieus en richten zich op de lange termijn.

Want we zijn ambitieus in Zandvoort:

·     Ambitieus, om de kwaliteit van onze evenementen, maar ook om de beleving van een bezoek aan onze badplaats te verhogen. Kijk daarbij bijvoorbeeld naar de plannen voor de middenboulevard waar u nog tot eind januari op kunt reageren.

·     Ambitieus, waar het gaat tussen de druk van het toerisme en gelijktijdig de leefbaarheid voor onze inwoners behouden. 

·     Ambitieus op het gebied van woningbouw.

Kijk naar de gerealiseerde woningbouw op het watertorenplein en de stappen die we bijvoorbeeld maken bij de Curiedex, Manege Ruckert en het Badhuisplein. Kijk ook naar het prachtige initiatief van Auto Strijder met nieuwbouw in Noord en de Duinwachter op het terrein aan de Van Alphenweg.

Speciale aandacht gaat naar Nieuw-Noord. Onze ambities zijn ook daar groot. De gemeenteraad heeft unaniem 23 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de herinrichting van Nieuw Noord. Dat is heel veel geld en de eerste veranderingen zijn al zichtbaar. Daarbij hebben we ook aandacht voor de gevoelens van onveiligheid die er bij de bewoners zijn. Samen met onder andere Jongerenwerk, Politie en jeugd-boa’s zitten we hier bovenop en doen we wat we kunnen en kijken we op ieder moment wat we nog meer kunnen doen.

Openbare orde en veiligheid is een belangrijk thema in onze badplaats; zeker de overlast op de warme dagen. Helaas is dat ook een maatschappelijk probleem en agressie neemt toe met warm weer. Mijn boodschap daarbij is heel erg duidelijk: “Als je hier komt om de boel te verzieken, dan ben je hier niet welkom!” Regelmatig deel ik gebiedsverboden uit. Wat daarbij opvalt is dat de mensen aan wie ik dat doe uit alle windstreken komen. Niet alleen Amsterdam, maar zelfs Lelystad en Harderwijk. De overlast lossen we in Zandvoort niet alleen op. We zijn onlangs met een grote delegatie op Scheveningen geweest en daar speelt hetzelfde. Ik ben voor samenwerking en het leren van elkaars ervaringen.

We pakken daarnaast ondermijning aan. Met onze partners werken we steeds beter samen om signalen te herkennen en op te volgen. Hierbij is de hulp vanuit inwoners heel belangrijk. Wat zij zijn het vaak die als eerste dingen zien, horen of ruiken. Meld dat, dat kan ook anoniem.

Geachte aanwezigen,

De in mijn ogen zeer belangrijke denker Jan Rotmans zei een tijdje geleden: we leven niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk.

Hij ziet dat veelal ten positieve. Ik ook, want ik ben een optimistisch mens. Maar er zijn ook duidelijke tendensen die grote zorgen baren. Zaken die onomkeerbaar onze maatschappij zullen veranderen. Wie had tot voor kort  gedacht dat we het zouden hebben over een reële dreiging dat we betrokken raken bij een oorlogsconflict. Of de uitdagingen waar we voor staan als het gaat om klimaatverandering en de snelle technologische ontwikkelingen met welhaast ongebreidelde macht bij een kleine groep techbedrijven. We moeten met veel rekening houden. 

Water, verwarming, licht, internet; we vinden het de gewoonste zaak van de wereld. Maar het uitvallen van één of meer voorzieningen is meer dan denkbeeldig. En dat kan voor flinke overlast zorgen en bij langere duur ontwrichting van onze samenleving betekenen. Het is belangrijk om te weten hoe je je hier zelf goed op kunt voorbereiden. Ik ben niet de enige burgemeester die hier aandacht voor vraagt. Want velen gingen mij voor met de sombere mededeling dat we ons moeten voorbereiden om meer zelfredzaam te zijn. Dat er een moment is, dat we op onszelf aangewezen zijn. En ik roep u echt op om u hier in te verdiepen. Op de site van de Veiligheidsregio Kennemerland is informatie te vinden.

Lieve mensen, zelfredzaamheid gaat echter veel verder dan het aanschaffen van een overlevingspakket. Zelfredzaamheid betekent dat we op elkaar aangewezen zijn en voor elkaar klaar moeten staan. En dat begint bij elkaar kennen en elkaar vinden. Mocht zo’n situatie ontstaan dan vallen we terug op onze oude structuren zoals bijvoorbeeld het nabuurschap. Dan is in eens de straat en zijn te directe buren heel belangrijk, Dominee Vrijhof heeft hier ook op kerstavond over gesproken. 

Hij zei: ‘Door de individualisering in de samenleving, moeten we nu weer leren om samen te werken.’ Dat kan alleen als we onze buren weten te vinden. Ondanks verschil in religie, geaardheid of achtergrond. In tijden van crisis telt dat niet en zullen we het met elkaar moeten doen. En ik kijk daarbij ook naar Den Haag. Want waar wij in lokale gemeenschappen weten dat we elkaar nodig hebben, helpt taal uit de residentie die polariseert en mensen uit elkaar drijft niet. Wat we nodig hebben is een landelijke overheid die verbindt. Die zorgt dat als het eropaan komt we niet tegenover elkaar maar naast elkaar staan. 

Onze Zandvoortse filosoof Jan Lammers heeft eens gezegd: ‘Aandacht moet uitgaan naar waar die thuishoort’ Hij zei dit tijdens de coronacrisis waar hij continue vragen kreeg over het wel of niet doorgaan van de F1. Voor hem was dit ondergeschikt en moest de aandacht juist gaan naar dat wat belangrijk was: de slachtoffers van corona. 

We zien dat vaker: onderwerpen worden uitvergroot terwijl voor het eigenlijke probleem geen aandacht is. Op social media papagaaien we elkaar na en de algoritmen zorgen ervoor dat we alleen dat te zien krijgen wat onze mening bevestigt. En als er dan tegengeluid is, staan we gepolariseerd tegenover elkaar. Iets is zwart of wit; de grijstinten zijn verdwenen, terwijl we allemaal weten dat complexe zaken nooit zwart of wit zijn en de meeste mensen gewoon gematigd denken en alleen het beste voor zichzelf en elkaar willen.

Ik ben in deze ruimte niet de eerste die spreekt over verdraagzaamheid, luisteren en omzien naar elkaar. Het zijn waarden die universeel zijn. Die zowel in de kerk, moskee en synagoge verkondigd worden. Respect voor elkaar. Voor elkaars geloof, standpunten en meningen. Respect voor iemands geaardheid of afkomst. Ik hoor vaak dat we allemaal hetzelfde zijn, maar dat is niet zo. We zijn niet allemaal hetzelfde. Juist onze verscheidenheid maakt ons als mensen bijzonder, maar laten we elkaar wel behandelen als gelijke. Zeker in een jaar waarin we vieren dat we 80 jaar geleden bevrijd werden, is dit iets om iedere dag bij stil te staan.

Gelukkig zie ik in onze gemeenschap wel veel voorbeelden van die verbinding.

·     Bij ons in het raadhuis hangt een paginagroot artikel uit de Volkrant over de storm Polly. 

Het beschrijft hoe Zandvoorters meehelpen om de strandtenten weer uit te graven. “Zo gaat dat hier op het strand, iedereen helpt mee.” sluit het artikel af.

En ik zag dat ook het afgelopen jaar:

·     Zoals we met z’n allen om de eigenaar van Mango’s gingen staan nadat hij door een dronken man was aangevallen, 

·     of zoals de buurt een stille tocht organiseert na een vreselijke steekpartij.

Het zijn mooie voorbeelden van saamhorigheid en betrokkenheid. Laten we die koesteren en omarmen.

Lieve mensen,

Ik kijk ondanks alle uit uitdagende vraagstukken uit naar een bijzonder jaar voor Zandvoort. Naar een prachtig strandseizoen. Naar de vijfde editie van de F1. Naar het eerder genoemde StreetArt. Naar ZandvoortArt dat in 2021 begon met 20 kunstenaars. De afgelopen editie waren dat er meer dan 80, en de organisatie wordt overspoeld met aanvragen vanuit het hele land. En natuurlijk ook naar de opening van de Krocht.

En ik haalde al aan: de viering van ons jubileum 200 jaar Badplaats. Het ontstaan van onze badplaats kende verschillende mijlpalen. En dit betekent dat we de komende drie jaar aandacht aan deze geschiedenis schenken. Op dit moment is het historisch onderzoek naar het begin van onze badplaats in volle gang. Hou de Zandvoortse Courant in de gaten.

Zandvoorters,Over die krant gesproken, We leven in een geweldig dorp. Want kijk in de laatste editie van 2024 eens in de Zandvoortse Courant naar het jaaroverzicht. Waar een klein dorp groot in kan zijn: Ziggy & D1ns waren genomineerd voor een Edison

·     We hebben een miss Universe Nederland: Faith Landman

·     Bodine Monet stond in de nationale finale van Duitsland voor het Eurovisiesongfestival

·     Wendy Moore stond op de Talent Stage in de AFAS live

·     ‘Terug In De Tijd’ van Yves Berendse was dé zomerhit van 2024 en stormde de top 2000 binnen

·     Drie Zandvoorters zijn genomineerd voor persoon van het jaar door het Haarlems Dagblad

en zo kan ik nog wel even door gaan.

Lieve mensen,

Zandvoort is een geweldige plek om te wonen. Kijk alleen al naar de vele organisaties die zich hier presenteren. Meer dan 46% van onze inwoners doet wel eens aan vrijwilligerswerk bleek uit onze laatste inwonerspeiling. Dat is echt heel bijzonder en daar mogen we met elkaar heel trots op zijn.

Dames en heren,

2025 wordt een bijzonder jaar. Het is het jaar vóór de gemeenteraadsverkiezingen in maart 26. Traditioneel een spannend politiek jaar. En ik ben dan ook blij dat we veel aanmeldingen hadden voor de cursus lokale politiek die gisteravond is begonnen is. Laten we hopen dat een aantal deelnemers hun weg naar onze gemeenteraad weten te vinden.

Ik sluit af.

..en ik heb het vaker gezegd: We zijn een uniek dorp. Zandvoort zal in de komende jaren veranderen, maar ons DNA blijft hetzelfde. Wees niet bang voor  verandering of het onbekende, maar informeer je, blijf met elkaar in gesprek, zie om naar elkaar en laten we met elkaar er weer een mooi jaar van maken.

Graag hef ik het glas op jullie, de Zandvoorters, ons bijzondere dorp en op een geweldig 2025!