Kunstenaars krijgen tijdelijke plek op Passage in Zandvoort

Foto: Kunst in Zandvoort

Het Zandvoorts Museum en de gemeente Zandvoort heeft het initiatief genomen om de ruimte van Passage 20 aan kunstenaars en ontwerpers uit te lenen. Doel is om de ruimte in te richten als expositieruimte. Volgens de coördinatoren Fred Rosenhart en Soek Zwamborn heeft alles een tijdelijk karakter, omdat begin 2020 de gehele Passage plaats moet gaan maken voor nieuwbouw.

Achtergrond in de kunst

Zowel Rosenhart als Zwamborn hebben een kunstenaarsachtergrond. Rosenhart is schrijver, acteur en kunstenaar en is bekend van het organiseren van de Roze Kunstlijn, wat een onderdeel vormt van Kunstlijn Haarlem. Daarnaast leidt en speelt hij in Living History Kennemerland. Dit gezelschap verbeeldt in historische tableaus onder meer de geschiedenis van Kennemerland. Daarnaast voert het gezelschap ook toneelstukken op die gaan over de middeleeuwen tot de meest recente geschiedenis. Soek Zwamborn is kunstenaar en tentoonstellingsmaker.

Voorbij komen

De plaats ligt op een plek waar de nodige mensen voorbij komen en de exposanten denken dat zij daarmee de nodige aandacht van het publiek kunnen trekken. Het is ook wat zij zelf zeggen in het meegezonden persbericht. Zandvoort is naast een woonplaats en badplaats, ook in het seizoen een plaats met tijdelijk meer vakantiegangers en dagjesmensen dan dat er bewoners zijn.

Zandvoortse kunstenaars

Rosenhart en Zwamborn beginnen met een expositie van Zandvoortse kunstenaars. Volgens het tweetal gaat het ook om wie hen kent. ,,Wij zullen enkele van hen via hun werk aan u voorstellen. Zie hoe rijk en gevarieerd Zandvoort is aan talent. Donna Corbani nodigt hiertoe mede-Zandvoortse kunstenaars uit”, laten Rosenhart en Zwamborn weten.

Strandseizoen

Het tweetal verwacht in het strandseizoen, de nodige mensen. Met de gedachte van de vrijheid van buiten zijn, zorgeloos genieten, denkt het tweetal mensen naar de ruimte kunnen lokken. Daarbij willen Rosenhart en Zwamborn ook mee profiteren van ‘Pride at the Beach’, wat al twee jaar als onderdeel van Amsterdams Pride naar Zandvoort komt.

Diversiteit

Bij ‘Pride at the Beach’ willen de twee ook rond dit feest van de diversiteit, met kunst komen die een roze tintje vertonen. Het is zoals zij ook zelf zeggen: ,,Zoals ‘Tout Amsterdam’ altijd in de zomer al in Zandvoort bivakkeert, omdat Amsterdam dan misschien wel alles heeft, maar niet dat strand.” Rosenhart zal deze tijdelijke expositie ter hand nemen omdat hij ook elk jaar een Roze Kunstlijn organiseert in het kader van Kunstlijn Haarlem.

Juttersgeluk

Ook Juttersgeluk krijgt de mogelijkheid om het nodige te laten zien. Elk jaar is deze organisatie te vinden op het strand en daar is volgens Rosenhart en Zwamborn veel te vinden. ,,Veel van wat je eigenlijk niet wilt zien. Achtergelaten, aangespoeld. We kunnen er negatief over doen. Zo niet Juttersgeluk. Wat kan je allemaal met het gejutte materiaal doen. Passage 20 verandert in een showroom en werkplaats. Men kan er kijken, geïnspireerd raken en meedoen aan het maken van zinvolle producten”, laten Rosenhart en Zwamborn weten.

Eigen herinnering

Als laatste komt er ook iets wat met de eigen herinnering van veel Zandvoorters te maken heeft. De tijd dat de beau monde in Zandvoort heeft neergestreken. Het is volgens het tweetal de tijd Keizerin Sissi de badplaats bezoekt.

Wedijveren

Het is ook de tijd dat in de ogen van Rosenhart en Zwamborn de Zandvoortse boulevard heeft kunnen wedijveren met de mondaine badplaatsen uit Frankrijk. Het Zandvoorts Museum zal in de laatste maanden van dit jaar aandacht aan Sissi besteden met een tentoonstelling rondom haar. ,,Wij gaan mee. ‘Sissi in Zandvoort. Hoe, daar fantaseren we nog over. Zie het vanaf begin november’, zegt het tweetal.

Het overzicht

  • Juni is de ruimte voor de Zandvoortse kunstenaars
  • Juli t/m de eerste week van augustus is de ‘passage’ onderdeel van ‘Pride at the Beach’
  • Tweede week augustus tot en met de eerste week november laat Juttersgeluk zien wat er op het strand te vinden is.
  • Tweede week november tot het einde laat het tijdsbeeld van ‘Sissí in Zandvoort’ zien.

Aanwezig

De bedoeling is dat de kunstenaars aanwezig zijn voor een gesprek en dat zij ook aan het werk zijn. De tentoonstellingen komen tot stand dankzij de vrijwillige inzet van meedoende kunstenaars.

'

Reacties

article
13275
Kunstenaars krijgen tijdelijke plek op Passage
Het Zandvoorts Museum en de gemeente Zandvoort heeft het initiatief genomen om de ruimte van
https://zandvoort.nieuws.nl/cultuur-welzijn/13275/kunstenaars-krijgen-tijdelijke-plek-op-passage-in-zandvoort/
2019-06-02T11:35:35+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2019/06/02113455/Kunst-in-Zandvoort.jpeg
gemeente Zandvoort, kunstenaars, Passage, Zandvoorts Museum
Cultuur & Welzijn