Opera- en klassiek zangeres Lida Straathof verrast inwoners aan de Bramenlaan

Foto: Lida Straathof - aangeleverd

Het is een woensdagmiddag aan de Bramenlaan als bewoners van de appartementen naast de A.G. Bodaan ineens de stem van operazangeres Lida Straathof horen, omdat zij een verjaardagscadeau is voor iemand in één van de twee appartementencomplexen. De jonge operazangers doet dit in deze coronatijden geregeld om mensen een glimlach te bezorgen.

Geen gemakkelijke tijd

Voor Lida geen gemakkelijke tijd, want wie haar website bekijkt ziet dat de operazangeres toch zelfstandig haar boterham probeert te verdienen. Dat gaat in coronatijden toch een stuk lastiger nu de cultuursector een flinke knauw krijgt en je nog maar moet afwachten of dat wel weer goed komt. Haar vriend heeft een opleiding gevolgd tot klassiek viloist, maar dat is nu geen haalbare kaart. ,,Hij heeft daarvoor nog een opleiding tot verpleegkundige gedaan”, vertelt ze. Dat zijn nu zijn werkzaamheden, omdat de huur ook moet worden betaald.

Cultuur

Dat brengt haar ook op het onderwerp cultuur. Ze vreest met grote vrezen dat daar een kaalslag gaat plaatsvinden. Dat geldt niet alleen voor de klassieke muziek, maar eigenlijk ook voor de andere sectoren in de cultuur. Juist nu biedt ze met haar optredens voor balkons en in straten een beetje troost. ,,Je ziet toch een lach op de gezichten”, vertelt Lida. Dat is eigenlijk waar cultuur ook om draait. Troost bieden en lucht geven in een tijd waarbij mensen afstand moeten bewaren en het hoogst noodzakelijke moeten doen.

Nieuwsgierig

Na het optreden voor de jarige, kijken ook enkele medewerkers van Kennemerhart even mee. Nadat er gegevens zijn uitgewisseld, ligt er wellicht weer iets moois voor Lida klaar. Een tuin optreden achter een lint wat het verzorgingshuis heeft gespannen om de anderhalve meter afstand te behouden. Het anderhalve meter concert wat nog moet plaatsvinden voor de bewoners van Kennemerhart zal wellicht weinig problemen geven, want het stemgeluid is loepzuiver van de operazangeres.

Reacties

Cookieinstellingen